Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Johnson ponúkol Zelenskému vytvorenie samostatnej únie od EÚ

Zverejnené:

Upravené: 27. mája 2022 o 19:12

529

Zdroj: Time.com

REKLAMA

Globalnews

Britský premiér Boris Johnson navrhol, aby ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vytvoril novú medzinárodnú alianciu, ktorá sa postaví Rusku a stane sa alternatívou k EÚ.

Informoval o tom taliansky denník Corriere Della Sera.

Londýnsky premiér navrhuje nový systém politických, ekonomických a vojenských aliancií – alternatívu k Európskej únii -, ktorý spojí krajiny zjednotené nedôverou Voči Bruselu, ako aj reakciou Nemecka na vojenskú agresiu Ruska.

Podľa zdrojov, ktoré sa v týchto dňoch zúčastnili na Svetovom ekonomickom fóre v Davose, Boris Johnson pracuje na tejto iniciatíve už viac ako mesiac.

Turecko zverejnilo zoznam svojich požiadaviek na členstvo Švédska a Fínska v NATO

Britský premiér prvýkrát predstavil svoj nápad Volodymyrovi Zelenskému, keď sa s ním prezident Ukrajiny stretol 9. apríla v Kyjeve.

Model Európskej únie, ktorý sa Boris Johnson snaží vytvoriť, by definoval Spojené kráľovstvo ako lídra a zahŕňal by okrem Ukrajiny aj Poľsko, Estónsko, Lotyšsko a Litvu, ako aj možno turecko v neskoršej fáze.

Po návšteve britského premiéra v Kyjeve rokovania pokračujú a povzbudenie Británie ukrajine je čoraz vytrvalejšie a podrobnejšie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA