Sociálne siete

ZAHRANIČIE

ORBÁN: Maďarsko neopustí EÚ, chce ju reformovať

Zverejnené:

Upravené: 16. novembra 2021 o 13:00

1098

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Maďarský premiér Viktor Orbán bol v nedeľu na zjazde vládnucej strany Fidesz v Budapešti znovu zvolený za šéfa strany.

 Oznámila to maďarská tlačová agentúra MTI. Orbán na predvolebnom sneme sľúbil, že Maďarsko nevystúpi z Európskej únie, ale bude čeliť pokusom Bruselu narušiť maďarskú suverenitu, uvádza Reuters.

„Po komunistickej byrokracii nechceme nový diktát, tentoraz z Bruselu,“ vyhlásil Orbán, ktorého Reuters charakterizoval ako nacionalistu, ktorého po viac ako dekáde jasných víťazstiev čaká tesné zápolenie.

Čítajte viac: Orbán v stredoslovenskej energetike? Sulík chce rokovať s maďarskými investormi

„Nevzdáme sa práva brániť naše hranice a zastaviť migráciu. Trváme na tom, že sobáš je v Maďarsku zväzkom medzi mužom a ženou, otcom je muž a matkou je žena,“ povedal 55-ročný Orbán, ktorý sa štylizuje do úlohy obrancu maďarskej kultúrnej identity pred migráciou moslimov do Európy a obranca kresťanských hodnôt pred západným liberalizmom.

„Vôbec nechceme opustiť EÚ, tak ľahko sa nás nezbaví,“ povedal. „Chceme si zachovať našu zvrchovanosť a nechceme sa namiesto integrácie ocitnúť v spojených štátoch európskych,“ vyhlásil.

Singapur začne neočkovaným „účtovať poplatky“

Budúci rok, pravdepodobne v apríli, čakajú Maďarsko parlamentné voľby, v ktorých bude Fidesz čeliť zjednotenej opozícii a Orbán vyzývateľovi, ktorým je konzervatívny politik a ekonóm Péter Márki-Zay.

Kandidatúra Márkiho-Zaya by mohla pre Orbána v parlamentných voľbách znamenať veľkú výzvu. Konzervatívny starosta má sedem detí a netají sa svojou kresťanskou vierou. Tento imidž by podľa pozorovateľov mohol sťažiť prípadnú snahu ho očierniť a mohol by tiež osloviť mnoho nerozhodnutých voličov na vidieku aj v metropole.

Francúzsko opäť začne s výstavbou jadrových reaktorov

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA