Sociálne siete

ZAHRANIČIE

V Rakúsku oddnes platí lockdown: Čo to znamená pre našich susedov?

Zverejnené:

Upravené: 22. novembra 2021 o 18:27

503

Zdroj: GettyImages

REKLAMA

Zdroj: Globalnews / Aktuality.sk

Rakúsko je od pondelka (22. 11.) znova v lockdowne, ktorý rakúska vláda avizovala na 20 dní, píšu Aktuality.sk.

Od polnoci v Rakúsku platí pre všetkých obyvateľov zákaz vychádzania. Uzavreté budú všetky obchodné prevádzky okrem tých čo poskytujú základné služby. Vo verejných vnútorných priestoroch platí povinnosť nosiť respirátor a znova platí pravidlo odstupu dvoch metrov.

Bydlisko možno opustiť len z dôvodu odvrátenie nebezpečenstva, cesty do práce alebo školy, zaobstarania základných potrieb každodenného života, cesty k lekárovi alebo na očkovanie či testovanie, plnenie „rodinných povinností“, ako aj telesný a duševný oddych.

Otvorené môžu zostať len predajne potravín, lekárne, drogérie, čerpacie stanice, banky, pošty či novinové stánky. Zatvoriť museli aj reštaurácie a hotely, kde je povolené len vyzdvihnutie a dodávka jedál, no tiež celé odvetvie voľného času a kultúry vrátane divadiel, kín, múzeí a knižníc.

Opitý Sagan v Monaku zranil policajta, bál sa očkovania

Odstup dvoch metrov medzi osobami, ktoré nežijú v spoločnej domácnosti, sa týka aj pracovísk, kde je naďalej v platnosti aj pravidlo známe ako 3G (režim OTP – očkovaní, testovaní alebo po prekonaní covidu).

Školy zostávajú otvorené, vláda však vyzvala rodičov, aby nechali svoje deti doma, ak to je možné.

Lockdown by mal v celom Rakúsku trvať do 12. decembra a v najviac zasiahnutej spolkovej krajine Horné Rakúsko do 17. decembra. Aj po týchto termínoch by mali obmedzenia naďalej platiť pre nezaočkovaných.

Vládou len v piatok ohlásené opatrenia schválila v nedeľu večer prostredníctvom svojho hlavného výboru rakúska Národná rada.

COVID-19: Opatrenia sú od dnes prísnejšie, prečítajte si ich prehľad

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA