Sociálne siete

DOMOV

Gröhling: Uplynulý rok v rezorte školstva poznačila najmä pandémia

Prvýkrát sa všetky školy a školské zariadenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 zatvorili 16. marca vlani.

Zverejnené:

Upravené: 19. marca 2021 o 16:04

319

large grohling ffafca
Branislav Gröhling, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Minister školstva, vedy, výskum a športu SR Branislav Gröhling (SaS) označil uplynulý rok pôsobenia v rezorte za náročný a dynamický. Ako priblížil odbor komunikácie ministerstva, viaceré zmeny bolo nutné urobiť aj vzhľadom na pandémiu koronavírusu a potrebu v oblasti vzdelávania. Po nástupe novej vlády na ministerstve napríklad spustili web Učíme na diaľku a cez Štátny pedagogický ústav (ŠPÚ) zorganizovali viaceré webináre, semináre a odporúčania pre učiteľov. Prvýkrát sa všetky školy a školské zariadenia v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 zatvorili 16. marca vlani.

V čase dištančného vzdelávania ministerstvo zaistilo prístup k učebniciam v digitálnej forme a učiteľom dalo možnosť požiadať o navýšenie dát a volaní. Túto možnosť aktuálne využíva viac ako 31 600 z nich. „V októbri roku 2020 sme investovali prvých šesť miliónov eur na nákup digitálnych technológií a v januári ďalšie tri milióny eur na tento účel. Príspevok dostalo 2 265 škôl. V pláne obnovy sme navyše na digitalizáciu školstva vyčlenili 180 miliónov eur,“ spresnil Gröhling. Ministerstvo spustilo 20. novembra 2020 projekt Edu TV, na ktorom sa aktuálne nachádza 555 videí. Vzdelávanie sa zaistilo aj cez televízne vysielanie, a to prostredníctvom relácie Školský klub.

Rezort školstva zaistil aj prednostné očkovanie zamestnancov škôl, ktorí mali o to záujem. Išlo o viac ako 50 700 učiteľov a niekoľko tisíc odborných a nepedagogických zamestnancov.

Ministerstvo vyčlenilo 60 miliónov eur na udržanie pracovných miest v materských školách a 20 miliónov na udržanie miest na základných umeleckých školách. Na asistentov a podporné tímy vyčlenil rezort minulý rok 82 miliónov eur a tento rok dodatočných osem miliónov. Materským školám tiež umožnil rezort čerpať z rozvojových projektov a vytvoril sa pre ne projekt Múdre hranie. Z vlastných zdrojov na záver roka 2020 vyčlenilo ministerstvo 11 miliónov na odmeny pre 82-tisíc zamestnancov škôl. Jedným z hlavných z dosiahnutých cieľov je podľa ministerstva aj otvorenie trhu s učebnicami. Minulý rok sa do učebníc investovalo najprv 11 miliónov eur, následne ďalších päť miliónov eur.

Okrem vyhlášok, ktoré mali znížiť byrokraciu na školách, pripravil rezort v roku 2021 aj novely kľúčových zákonov, akými sú školský zákon, zákon o pedagogických a odborných zamestnancoch či zákon o odbornom vzdelávaní. Ministerstvo vytvorilo aj modelovú školu, ktorá sa môže stať inšpiráciou pri modernizácii priestorov škôl s cieľom podporiť najmä inovatívne prístupy k výučbe, spoluprácu, skupinové riešenie problémov či medzipredmetovú výučbu budú môcť učitelia a riaditelia nájsť.

Ministerstvo urobilo viacero zmien aj v oblasti eurofondov, vedy a výskumu. V prioritnej osi vzdelávanie Operačný program Ľudské zdroje sa zvýšilo zazmluvnenie eurofondov o 46 percent. V danej osi sa zvýšilo aj čerpanie eurofondov o 78 percent. Rezort podotkol, že vo výskume a inováciách Operačný program integrovaná infraštruktúra sa zvýšilo zazmluvnenie z 301 na 498 miliónov eur a čerpanie z pôvodných 48,5 milióna eur na 109 miliónov eur. Schválilo sa aj pridružené členstvo Slovenska v ESA (Európskej vesmírnej agentúre) a pripravili sa dva nové programy na podporu výskumu a vývoja.

Podporu dostal aj šport. Pre športové kluby vyčlenil rezort dva milióny eur a ďalších desať miliónov eur je pripravených na čerpanie.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA