Sociálne siete

Cestovanie

Noc v domčeku v korunách stromov? Zážitok a dobrodružstvo v lese bez elektriny

Treehouse alebo aj domček na strome je čoraz viac vyhľadávaným miestom, kde sa dá zažiť netradičná noc. Odnesiete si odtiaľ zážitok, dobrú náladu a vyskúšate si, ako môže vyzerať taký život v „divočine“.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:28

2988

treehouse trencianske teplice
Treehouse v Trenčianskych Tepliciach, zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

REKLAMA

BRATISLAVA – Cestovať netradične a navyše po Slovensku môže byť výzva, ale určite to nie je nemožné. Naopak, dnes máme čoraz viac možností zažiť dovolenku podľa predstáv a netreba cestovať ani ďaleko. Zážitkové cestovanie má svoje čaro, na chvíľu sa prenesiete inam a svoje starosti necháte doma. Zážitok vám zostáva na celý život, dobitá energia zas pomôže v boji proti stresu a načerpať nové sily po náročnom období v práci určite nie je tiež na zahodenie. A v čase, keď väčšina z nás žije neustále s prepojením na moderné technológie a online, tak je návrat k prírode až nevyhnutným riešením.

Určite ste už počuli o pobytoch v domčekoch na stromoch (taktiež známe aj ako treehouse), ktoré už dnes môžete nájsť naprieč Slovenskom. Dnes sa zastavíme v Trenčianskych Tepliciach, kde môžete nájsť rovno dve takéto „stavby“. V skutočnosti to nie je typický dom, ako by ste možno očakávali. Treehouse nájdete len päť minút pešo od kúpeľného parku v Trenčianskych Tepliciach. Najjednoduchšie sa sem dostanete po náučnom chodníku na Klepáč, vyznačený je červenou turistickou značkou. Jeho východiskovým bodom je začiatok kúpeľného parku a pokračuje smerom na Jánošíkovú jaskyňu a kopec Klepáč. Toto čarovné miesto odporúča aj Amazing Places.

Návrat k prírode

Majitelia vysvetľujú filozofiu tohto projektu ako „návrat k prírode“. „Či už hľadáte výnimočný zážitok, chcete si len tak oddýchnuť, alebo  dobiť si baterky,“ hovoria o pobyte na strome.

treehouse v zime

Snehová pokrývka tomu dodá šmrnc, zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

Stavby zodpovedajú tomu, v akom prostredí sú „zasadené“, a tak projekt vznikal aj na základe myšlienky s úctou k prírode. To znamená, že pri výstavbe domčekov sa majitelia prispôsobili stromom a nie stromy ľuďom. „Treehouse stojí na troch bukoch, ktoré boli dendrológom (odborníkom na stromy) označené ako stabilné, zdravé a vitálne jedince. Systém ukotvenia o stromy je maximálne šetrný a veľmi prispôsobivý. Nosná konštrukcia domčeka je uchytená k stromom pomocou drevených svoriek (tzv. „kríže“), ktoré sa pravidelne kontrolujú a uvoľňujú,“ vysvetľujú ďalej samotní autori projektu.

Ďalším nosným prvkom sú podľa nich dve natiahnuté oceľové laná ukotvené o strom vysoko nad strechou domčeka. Lanová slučka je vypodložená prstencom z bukových doštičiek, ktorý zabraňuje zarezávaniu lana do stromu.

„Do stromov sa teda vôbec nevŕtalo a ani nijak inak nezasahovalo. Inými slovami, vďaka odbornej práci pánov majstrov môžu stromy naďalej žiť a rásť svojím tempom a my ich pri tom môžeme s nadšením pozorovať,“ opisujú priebeh výstavby.

Ohrievač a termoperiny

Pri takomto type ubytovania sa určite pýtate, kedy sa tu dá prespať? Nebude mi tam zima? Podľa majiteľov závisí dĺžka sezóny, samozrejme, od počasia a teploty v skorých jarných a neskorých jesenných mesiacoch.

Terasa

Zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

A tak oficiálna dĺžka hlavnej sezóny je od 1. marca do 30. novembra, čo však neznamená, že sa nemôžete ubytovať aj inokedy – v prípade priaznivého počasia. Veď zobudiť sa uprostred zasneženého lesa môže byť skutočný zážitok.

Počas chladnejších mesiacov je vo vnútri domčeka petrolejový ohrievač a už samozrejmosťou sú aj termoperiny, takže o tepelnú pohodu a príjemnú atmosféru by malo byť postarané. Ale bez teplejšieho oblečenia a obuvi sa nezaobídete, treba na to myslieť.

Majitelia však vždy myslia na najhoršiu variantu – ak by sa dramaticky zmenilo počasie, tak sa dá prispôsobiť pobyt tak, aby bola zabezpečená v prvom rade bezpečnosť.

„Pobyt za dažďa alebo počas slabej letnej búrky je na treehouse rovnako čarovný ako pri slnečnom počasí, ktoré si najviac vychutnáte na terase. V prípade silnej búrky či vysokej rýchlosti vetra je nevyhnutné postupovať podľa bezpečnostných pokynov, ktoré nariaďujú v extrémne nepriaznivom počasí a pri pocite ohrozenia okamžite opustiť treehouse, ako aj les samotný. V takom prípade je pre pripravené náhradné ubytovanie v dome Naturav Trenčianskych Tepliciach,“ upozorňujú ďalej.

postel treehouse

Interiér, zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

Elektrina, splachovací záchod či wifi? Zabudnite

Poďme však spolu dovnútra. Ako vyzerá taký domček na strome vo vnútri? Nájdeme tam elektrinu, ako je poriešená toaleta a je tam vôbec wifi? Toto sú bežné veci, ktoré nájdete v klasických ubytovacích zariadeniach. Čo však robí tento pobyt výnimočným je absencia už spomínanej elektriny, namiesto nej budete mať k dispozícii baterky, čelovky a nemôžu chýbať sviečky v lucerničkách, bez nich by to predsa nebola tá pravá atmosféra. A namiesto večerného sledovania televízie si môžete spolu vo svetle sviečok či čeloviek zahrať karty či inú spoločenskú hru. Určite pri tom zažijete kopec zábavy a smiechu.

toaleta treehouse

Sociálne zariadenie a voda na základnú hygienu, zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

Sociálne zariadenie tu síce nechýba, ale ak budete hľadať klasické wc, tak máte smolu, rovnako ako elektrina tu jednoducho také nie je. Určite sa zhodneme, že v takomto prostredí by to bolo skôr nežiaduce, veď ako sa viac spojiť s prírodu, ak nie tak, že všetky „vymoženosti“, ktoré máme bežne k dispozícii doma a zjednodušujú nám život, nateraz necháme bokom.

A tak z priestrannej terasy, kde si môžete posedieť a pokochať sa výhľadom, nájdete aj oddelený vstup do miestnosti, kde je suchá toaleta. Nemusíte sa obávať, tento priestor ponúka absolútne súkromie. Je tu tiež je pripravený smaltovaný lavór a džbán s vodou na umytie rúk a základnú hygienu. Voda v džbáne pochádza z neďalekej studničky a majitelia ju neodporúčajú piť. Návštevníci si musia pitnú vodu doniesť so sebou.

Spojenie s prírodou je možné naozaj len vtedy, ak necháme za sebou aj online, preto mobilné telefóny by mali ísť pri takomto pobyte čo najviac bokom, na internet sa môžete pripojiť predsa aj po návrate domov. Ak však potrebujete mať po ruke telefón, nezabudnite si ich poriadne nabiť, prípadne vziať so sebou powerbanky na nabíjanie telefónov.

Treehouse je zariadený vkusne s ohľadom na účel, ktorému slúži. Príjemný a útulný interiér preto prekvapí každého návštevníka, ktorý tu nájde manželskú posteľ a zároveň i poschodovú posteľ. Ďalej tu je tiež stôl so stoličkami a menšou lavicou.

A pýtate sa, na aké raňajky sa pripraviť? Samotné raňajkovanie na treehouse bude určite nezabudnuteľné. Bohaté raňajky vám v dohodnutý čas pripravia do piknikového koša a ten pomocou lana si sami vytiahnete. Hovoríte si, scéna ako z filmu? Určite…

ranajky

A takto nejako si vytiahnete svoj raňajkový kôš, zdroj: AMAZING PLACES/Treehouse

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA