Sociálne siete

Cestovanie

Malebný Mikulov ukrýva vínne pivnice, históriu a nekonečný relax

Len na skok u našich susedov je jedno čarovné miesto. Región, ktorý je známy všetkým milovníkom vína, ale nielen to. Výhľady, ktoré vám zoberú dych a historické pamiatky – všetko na jednom mieste, na južnej Morave v Mikulove.

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:39

2735

mikulov pixabay
Mikulov, zdroj: Pixabay/Luboš Houska

REKLAMA

BRATISLAVA – Keď sa povie Mikulov, tak sa každému automaticky vynoria pamiatky, červené strechy domov, nádych histórie a určite právom. Veď aj pýchou mesta je zámok, sídlo rodov Lichtensteinovcov a Dietrichsteinovcov, ktoré sa hrdo vypína na skale v centre. Nemenej sa svojej obľube mestečko na južnej Morave teší aj vďaka svojej vinárskej tradícii. Práve južná Morava je ňou skutočne známa a víno z tohto regiónu má dobrú povesť široko ďaleko. Natrafíte tu na úžasné vinné pivničky na každom kroku. A vedeli ste napríklad, že od roku 1947 sa v Mikulove pravidelne koná „Pálavské vinobraní“? A kto navštívi tento kraj a neochutná Pálavu, akoby tu ani nebol…

Mikulov patrí medzi vyhľadávané destinácie českých, ale aj zahraničných turistov, nachádza sa len 50 kilometrov od Brna a aj pre Slovákov je preto jeho strategická poloha výhodná. A niet divu, že tam stretnete pomerne dosť našincov. Portál Amazing Places tiež odporúča návštevu tohto malebného miestečka.

Nekonečné výhľady široko-ďaleko

Okrem spomínaného zámku sa oplatí zájsť na vyhliadku z veže Kostola sv. Václava – tu uvidíme námestie, hrad a strechy historického mesta. Fotografie či výhľad môže trošku „skaziť“ bezpečnostné pletivo, ale inak neoľutujete. V Mikulove nebude núdza o výhľady. Ten ďalší je možný na pôvodnej delostreleckej veži, ktorá slúžila na obranu zámku – Kozí hrádek. A máme tu opäť ďalší výhľad. Svätý kopec Mikulov je vlastne krížová cesta, na ktorej konci vás čaká sľúbený panoramatický výhľad na celé mestečko. Odtiaľ si urobíte krásne fotky a na chvíľu si tu môžete posedieť len tak v tráve, oddychovať a nastaviť tvár slnečným lúčom.

Pre milovníkov vody stojí zas za zmienku počas letných mesiacov zatopený vápencový lom – Lom u Mariánskeho vrchu. Je ale naozaj populárny, takže ak hľadáte tiché miesto, veľmi nepochodíte. Voda je tu však priezračná a prostredie skutočne krásne.

Kilometre v nohách

A aby sme ukončili výlet pohybom, tak určite treba spomenúť aj krásnu prírodu, ktorá sa v okolí nachádza. Nielen vinárske náučné chodníky (populárny napríklad Vinársky náučný chodník Mikulov, ktorý vedie cez Bavory, Pernú, Věstonice, Pavolov a Klentnice a má dĺžku 20 kilometrov), ale dlhšiu pešiu túru môžete priamo z Mikulova absolvovať až na Sirotčí hrádek, zrúcaninu gotického hradu.

Táto je dostupná v hociktorom ročnom období, ak sa vám však po toľkom víne nechce veľa chodiť, tak stačí sa sem vybrať kratšou cestou priamo z obce Klentnice.

pivnica vinna

Vínna pivnica, zdroj: hotelvolarik.cz

Volarik: Štýlové ubytovanie

Ale po všetkých týchto aktivitách príde vhod aj štýlové ubytovanie. Jedným takým je určite Hotel Volarik, ktorý sa môže tiež pochváliť veľkou kapacitou. Ponúka totiž 58 izieb od ekonomických izieb až po apartmány pre tých najnáročnejších klientov. Výhodou je tiež možnosť ubytovať sa so psíkom. Oddýchnuť si môžete v novobybudovanom wellnesse s bazénom a k tomu nemôže chýbať saunový svet.

Volarik však nie je obyčajné ubytovanie – zo SKY wellness budete relaxovať a popritom si užívať výhľad na Sv. kopeček či Zámok Mikulov. Výnimočný zážitok zas sľubujú vínne kúpele a privátne wellness, kde budete mať pocit, že ste uprostred vínnej pivničky. Vo vínnych kúpeľoch nemôže teda chýbať hrozno a víno z Pálavských vinohradov.

Podzemná sauna
volarik vinne kupele

Vínne kúpele, zdroj: hotelvolarik.cz

Ďalším zážitkom bude pobyt v kelo saune. O čo presne ide? Je to výnimočná podzemná sauna zo storočných stromov. Drevo pochádza zo severného polárneho kruhu, je konzervované samotnou prírodou.

Prirodzený postup sušenia, suchý a mrazivý vzduch napomáha k zadržiavaniu živice vo vnútri dreva. A tak pri saunovaní vás okúzli svojou nezameniteľnou vôňou, na úpravu dreva sa nepoužíva žiadna moderná chémia a ani technika. Preto saunovanie v kelo saune poskytuje dokonalý zážitok prepojený s prírodou.

Od júna je hosťom tiež k dispozícii aj biotopické jazierko v hotelovej záhrade. Počas letných mesiacov je tam k dispozícii aj letný bar. Chuťové poháriky môžete ukojiť v Hostinci  Starý Špitál, kde podávajú tradičnú českú kuchyňu, delikátnu gastronómiu si vychutnáte v hotelovej reštaurácii a príjemne si posedieť v dizajnovom prostredí si môžete v lobby snack & wine bare.

 

Volarik

Hotel Volarik v Mikulove. Zdroj: Amazing Places

volarik saunovy svet

Bazén s výhľadom v hoteli Volarik v Mikulove. Zdroj: Amazing Places

Vedeli ste, že…

Pavlovské vrchy, ktorým sa hovorovo hovorí Pálava, sa tiahnu od ohybu Dyje dvadsať kilometrov na juh okolo Mikulova,  až k štátnej hranici s Rakúskom. Považujú sa za prírodnú dominantu južnej Moravy. Vrchy sa skladajú z vápenca, vyskytuje sa tu množstvo veľmi vzácnych živočíchov a rastlín. Preto sú vrchy súčasťou CHKO Pálava, ktorá je severozápadnou časťou Biosférickej rezervácie Dolní Morava UNESCO.

Zdroj: Amazing Places

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA