Sociálne siete

Rozhovory

Existuje vôbec dokonalý životopis? Čo v ňom uvádzať a čo radšej vynechať?

Či už pôjde o váš prvý životopis vôbec alebo budete písať 55. v poradí, vždy by ste si mali dať záležať na tom, čo v ňom uvediete a akú formu bude mať. V nasledujúcom rozhovore sa napríklad konečne dozviete – ako je to s fotografiou. Áno či nie? Neprezradíme…

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 7:33

2682

student
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Honey Yanibel Minaya Cruz

REKLAMA

BRATISLAVA – Návodov, ako by mal vyzerať dokonalý životopis, nájdete na internete veľa. S konkrétnymi tipmi je to už ťažšie. Ako si nájsť dobrú prácu, ak nemám dobrý životopis? Môže mi pomôcť, alebo ublížiť nejaká informácia v životopise pri hľadaní si práce? Mám si v ňom vôbec uvádzať všetky pracovné skúsenosti, aj keď priamo nesúvisia s inzerovanou pozíciou? S fotografiou či bez?

Všetky tieto a ešte mnoho ďalších otázok má nejeden kandidát, ktorý sa snaží napísať  ideálny životopis. Taký,  ktorý potenciálneho zamestnávateľa či personalistu posadí hlboko do stoličky a okamžite zavolá dotyčného na pohovor. My sme sa pýtali priamo odborníčky. Zaujímalo nás, či vôbec existuje dokonalý životopis a manuál, ako na to. Viac už prezrádza Zuzana Valková, HR konzultantka a headhunterka z poradensko – personálnej agentúry Henst, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti ľudských zdrojov.

Dá sa vôbec všeobecne rozdeliť životopis na dobrý a na zlý? Aké hlavné znaky sú toho dobrého a naopak, zlého?

Z duše nemám rada pomenovanie dobrý a zlý. (smiech) Poďme si radšej každý životopis pozrieť, pristupujme individuálne ku každému. Každý človek potrebuje konštruktívnu spätnú väzbu na jednotlivé atribúty samotného životopisu, ktoré môžu byť uvedené tak, aby čo najviac zaujali zamestnávateľa.

Každý životopis podľa danej pozície by mal byť unifikovaný. Vyhnime sa hromadnému posielaniu jedného životopisu. Znižuje to naše šance na úspech.

A prečo to tak teda je?

Vypichnem niektoré body, ktorých sa môžu uchádzači držať.

Z osobných údajov postačí meno a priezvisko, telefonický a emailový kontakt, prípadne miesto bydliska. Zamestnávateľa či personálnu agentúru v tomto bode nezaujíma nič viac. Dátum narodenia, nebodaj rodné číslo, čo je najcitlivejší údaj a už som ho videla v životopise, či stav nepatrí do životopisu. Ak nemám profesionálnu fotografiu, nedávam ju tam. Lepšie fotografiu nemať, ako mať.

Pri vzdelaní nezačínam základnou školu, keďže základné vzdelanie je povinné. Uvádza sa všetko vyššie, teda od strednej školy vyššie. Informácie uvádzam postupne od najvyššieho vzdelania.

Pri pracovných skúsenostiach opäť radím od najaktuálnejšieho postupne. Dôležité je uviesť relevantné informácie k danej pozícii. Uvediem mesiac a rok pôsobenia od-do, nielen roky 2020-2021  – z toho môžem čítať, že kandidát pôsobil vo firme dva týždne, ale môže mať odrobené aj dva roky. Následne uvediem názov zamestnávateľa a názov pozície. Tým to nekončí, uvediem aj pracovnú náplň – ideálne však nie „copy paste“ z vašej podpísanej pracovnej náplne so zamestnávateľom. Dajme si námahu a napíšme, čo bolo skutočne našou náplňou práce na danej pozícii.

Pri jazykových znalostiach ma zabíja, ak vidím päť jazykov na úrovni základy. Platí opäť ako pri vzdelaní, ak to nie je minimálne level mierne pokročilý,  neuvádzajte to. To, že ste sa skúšali učiť v minulosti mandarínsky a viete narátať do 10, nie je relevantné pre nového zamestnávateľa, keďže je to nepoužiteľná informácia. Českému jazyku by som sa tiež vyhla v jazykových znalostiach. To, že väčšina z nás rozumie českým filmom, neznamená, že máme pokročilú úroveň ovládania tohto jazyka. Uvádzajme level, aký naozaj máme. Je dobré rozdelenie jazyka na nasledovnej úrovniach – B1, B2, C1, C2 (podľa tzv. Spoločného európskeho referenčného rámca).

Pri zručnostiach je opäť dobré ukázať tie, ktoré ovládam minimálne na úrovni mierne pokročilý. Uvediem všetky relevantné, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú aplikujem. Ak som predavač, ovládam prácu s pokladňou, uvediem to. Neodporúčam uvádzať zručnosti, ktoré s pozíciou nesúvisia

A ak hovoríme o záľubách, tak uvádzajte do životopisu len tie, ktorým sa reálne a aktívne venujete.

large zuzana valkova bca

Zuzana Valková

Čo môže v životopise pôsobiť rušivo, resp. aké ďalšie odporúčania sa môžu zísť?

Vyvarujte sa grafom, koláčom v životopise. Kreatívne životopisy si môžu vlastne skôr musia dovoliť kreatívci, grafici a umelci.

Dôležitý je mať životopis šitý na mieru pre danú pozíciu, ak prácu nemám, mojou prácou má byť aktívne hľadanie a teda aj aktívna príprava a dostatok času venovaný životopisu. Odfláknutý životopis pôsobí tak, že budete flákať aj prácu samotnú. Životopis odporúčam posielať vo formáte PDF.

Poďme ešte na chvíľku naspäť k tým cudzím jazykom. Koľko ich reálne uvádzať v životopise? Postačí kandidátovi len jeden svetový jazyk?

Toľko, koľko ovládam. Za ovládanie jazyka sa považuje všetko od úrovne mierne pokročilý, ako som už spomínala vyššie. Som z generácie, ktorá sa učila ruštinu. Fakt toho, že si dnes pamätám dve básničky a viem niečo prečítať z azbuky, by mi nedovolilo uviesť si do životopisu ovládanie ruského jazyka ani v základoch. (úsmev)

Myslíte si, že v Bratislave dominujú viac ponuky s cudzím jazykom ako napríklad v iných častiach Slovenska?

Ponuky s cudzím jazykom dominujú nielen v Bratislave, ale kdekoľvek na Slovensku. Je nevyhnutné, aby sme sa my v rámci našej malej krajiny nespoliehali len na ovládanie bezchybného slovenského jazyka – dôležitosť ovládania gramatiky tu bude vždy – ale ovládali komunikatívne aspoň jeden svetový jazyk. Opäť sa naše šance zvýšia. Dnes sa už aj od asistentiek v predajni požaduje, aby vedela obslúžiť zákazníka po anglicky.

Na čo by sa mali zamerať absolventi, ktorí končia stredné alebo vysoké školy a chceli by sa zamestnať? Ako vyzerá ideálny životopis absolventa, ktorý zrejme bude mať len minimum pracovných či skôr brigádnych skúsenosti?

student

Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/Element5 Digital

Nespoliehať sa na rodičov, ale spoliehať sa sám na seba. Vedieť jazyk a pracovať už počas vysokej školy. Ten, čo maká od začiatku štúdia, nebude mať absolútne problém sa uplatniť. Absolvent sa má problém uplatniť len vtedy, ak sa päť rokov venuje len štúdiu na škole.

Tým pádom aj životopis absolventa, ktorý pracuje už počas štúdia, vyzerá inak.

Dôležité je hľadať si stáže, internshipy, brigády takého charakteru, ktoré ma posunú v pracovnom živote ďalej. Teda, ak študujem napríklad marketing a chcem sa uplatniť v tomto odbore, nájdem si brigádu napríklad v reklamnej agentúre.

A čo naozaj šikovný absolvent, ktorý ovládala plynule cudzí jazyk a chcel by ísť robiť povedzme do nejakého zahraničného korporátu, kde sa môže klásť dôraz na skúsenosti z podobnej práce. Ale takýto absolvent povedzme má dosť skúsenosti z rôznych letných brigád – či už je to zber ovocia, alebo nejaké manuálne práce. Má toto uviesť do životopisu alebo to radšej nespomínať vôbec?

To je to, čo spomínam vyššie. Letné brigády musia dávať zmysel, platí to aj pre korporát. Ak je cieľom moje letnej brigády cestovanie, žúrovanie, neuvediem to následne o pár rokov do životopisu. Ak ale cieľom mojej brigády bolo zdokonalenie sa v cudzom jazyku a ja som sa skutočne zdokonalil, keďže som denne komunikoval v danom jazyku, uvediem to. Ak brigáda v zahraničí bola o tom , že som v partii Slovákov a Poliakov rezal tulipány, toto nie je relevantná informácia pre zamestnávateľa.

A teraz naozaj sporná otázka, aj keď ste na to vlastne už odpovedali – s fotografiou alebo, ak nemám dobrú fotografiu, tak radšej bez?

Jednoznačne BEZ.

To bola jednoznačne rýchla a priama odpoveď. (smiech) Čím sa odlíšiť od ostatných? Na internete je tých návodov veľa, ale reálny príklad sa hľadá ťažko. Čo si má pod tým absolvent predstaviť?

Toto si musí zodpovedať každý sám za seba. Absolvent má dnes veľa možností, skamarátiť sa už počas vysokej školy so sociálnou sieťou LinkedIn a nemusíte byť len programátor či analytik. Akákoľvek profesia má uplatnenie a dobrý profil s príbehom zaujme vždy.

Odlíšite sa aj tým, že nebudete posielať unifikovaný životopis spolu so šablónou motivačného listu.

A ešte jedna dobrá rada na záver. Odlíšite sa aj tým, že budete aktívny. Oslovíte sami od seba zamestnávateľa, samotného CEO, či recruiterov a zaujmete ich tým, prečo chcete v danej spoločnosti pracovať.

 

Zuzanu Valkovú nájdete aj na LinkedIn-e.

 

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA