Sociálne siete

DOMOV

SaS: Je neprijateľné, aby štát vedel o zostatkoch na účtoch ľudí a firiem

SaS nesúhlasí s iniciatívou ministerstva.

Zverejnené:

Upravené: 3. apríla 2021 o 13:52

1418

large platba pocitac bc
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA –  Ministerstvo vnútra chce vytvoriť centrálny register účtov, v ktorom budú aj údaje o zostatkoch na účtoch ľudí i firiem. Ministerstvo chce týtmto  krokom zakročiť proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu. Dotknúť sa to však má aj osôb, ktoré z trestnej činnosti nie sú podozrivé. Návrh ide nad rámec príslušnej európskej smernice. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) nesúhlasí s touto iniciatívou.

„Ambícia viesť prehľad o zostatkoch na účtoch ide nad rámec európskej smernice a v žiadnom prípade nemôžeme súhlasiť s takýmto zásahom do slobody jednotlivca. Robíme skutočne zbytočnú nadprácu pri boji s praním špinavých peňazí. Dokonca vláda sa v programovom vyhlásení zaviazla, že budeme bojovať proti goldplatingu a teraz to takto okato robíme,“ poukazuje predseda SaS Richard Sulík.

Podľa predsedu finančného výboru NR SR Mariána Viskupiča je neprijateľné, aby sme zasiahlo takto zásadne do bankového tajomstva. „Tento krok sa nedotkne len všetkých podozrivých z prania špinavých peňazí, ale všetkých ľudí. Ak by však tento návrh prešiel, sme pripravení obrátiť sa aj na Ústavný súd SR, keďže ide o ústavné právo na súkromie a bankové tajomstvo,“ doplnil Marián Viskupič.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA