Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Boeing „spravodlivo“ odškodní rodiny obetí havárie z roku 2019

Zverejnené:

Upravené: 16. novembra 2021 o 8:33

1138

zdroj: Wikipedia

REKLAMA

GLOBALNEWS

Boeing finančne odškodní príbuzných tých, ktorí zomreli pri lete Ethiopia Airlines v roku 2019. Spoločnosť priznala, že je zodpovedná za straty na životoch, informuje Reuters.

Letecká spoločnosť sa v stredu dohodla na vysporiadaní sa s právnikmi, ktorí zastupujú rodiny niektorých obetí. Spoločnosť sa zaviazala, že ich odškodní „úplne a spravodlivo“, pokiaľ sa vzdajú akýchkoľvek nárokov na odškodnenie v dôsledku havárie, pri ktorej zahynulo 157 ľudí.

Bielorusko púšťa migrantov do EÚ, Lukašenko varuje pred ich ďalším „prílevom“

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na americký okresný súd mesta Chicago. „Dohoda nám umožní primerane kompenzovať každú rodinu,“ uviedla spoločnosť o dohode.

Právnici príbuzných obetí medzitým dohodu privítali ako „významný míľnik pre rodiny v ich úsilí o spravodlivosť“. Právnici tiež uviedli, že v rámci dohody Boeing uznal, že lietadlo 737 MAX prevádzkované Ethiopia Airlines bolo v „nebezpečnom stave“.

Bill Gates: „Je potrebný globálny výskum, svet musí byť pripravený na pandémie“

Incident Ethiopia Airlines v roku 2019 nasledoval po ďalšej katastrofálnej havárii lietadla 737 MAX, letu Lion Air z Indonézie v roku 2018, pri ktorom zahynulo 189 ľudí. Predpokladá sa, že obe nehody boli spôsobené poruchou systému riadenia letu na modely 737 MAX. Taktiež bol chybou nedostatočný výcvik pilotov na obsluhu tohto systému.

Lietadlo bolo na nejaký čas celosvetovo uzemnené, než mu bolo opäť povolené lietať. Boeing odvtedy vyhlásil, že urobil veľké zmeny, aby sa zabezpečilo, že takéto havárie sa už „nikdy nezopakujú.“

Hoci Boeing nedosiahol podobnú dohodu o urovnaní s rodinami obetí Lion Air, začiatkom tohto roka súhlasil so zaplatením sankcie 243,6 milióna dolárov americkej vláde a 1,77 miliardy dolárov leteckým spoločnostiam, ktoré kúpili chybné lietadlá. Dalších 500 miliónov dolárov daruje fondu na pomoc príbuzným tých, ktorí zahynuli pri dvoch nehodách.

Singapur začne neočkovaným „účtovať poplatky“

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA