Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Bielorusko púšťa migrantov do EÚ, Lukašenko varuje pred ich ďalším „prílevom“

Zverejnené:

Upravené: 11. novembra 2021 o 12:54

477

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko varoval, že Európska únia by mala v blízkej budúcnosti očakávať prílev migrantov z Afganistanu, ktorí sa pokúsia požiadať o azyl kvôli nadvláde Talibanu, informuje spravodajská agentúra TASS.

Lukašenkove vyjadrenia prišli v čase, keď niekoľko tisíc migrantov z Blízkeho východu a severnej Afriky čakajú uväznení na hraniciach s Poľskom, pričom chcú vstúpiť do EÚ cez Bielorusko.

Brusel obvinil Lukašenka z „vyzbrojovania“ migrantov tým, že ich vpustil do jeho krajiny a previezol ich na hranice v rámci „hybridnej vojny“ proti Západu.

Čítajte tiež: COVID AUTOMAT: Na Slovensku bude 52 čiernych okresov, 19 bordových a 8 červených

Podľa Lukašenka sa však súčasná kríza môže čoskoro výrazne zhoršiť. Keďže Taliban teraz „šéfuje“ Kábulu, pre mnohých afganských občanov je západná Európa vysnívanou destináciou pre požiadanie o azyl. „Američania pozvali migrantov, ale prikázali Európe a Strednej Ázii, aby ich prijali,“ vyhlásil Lukašenko.

PUTIN: Hypersonické strely dostane ruské námorníctvo začiatkom roka 2022

Niektorí afganskí migranti podľa prezidenta prišli do Bieloruska cez Strednú Áziu a Rusko, iní zvolili alternatívne trasy.

„Cestujú aj cez Ukrajinu, ale Ukrajina je priateľská krajina, takže zatiaľ mlčia. Bielorusko priateľské nie je,“ dodal Lukašenko. V súčasnosti sú žiadatelia o azyl, ktorí chcú prejsť do Poľska z Bieloruska, utáborení na „území nikoho“ medzi týmito dvoma krajinami a dúfajú, že sa dostanú do EÚ.

Kríza sa začala v júni, keď Lukašenko vyhlásil, že jeho vláda už nebude pomáhať s brzdením prílivu nelegálnych migrantov. Situácia sa za posledný týždeň výrazne zhoršila.

Brusel obviňuje Minsk zo zámernej eskalácie krízy. Lukašenko tvrdí, že vina spočíva na pleciach EÚ a USA, pretože ľudia utekajú pred nepriateľstvom spôsobeným Západom na Blízkom východe.

Biden zaspal na summite, Trump reaguje: Ani on to nedokázal počúvať!

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA