Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Estónsko bude naďalej presviedčať kolegov v EÚ, aby prestali vydávať víza Rusom

Zverejnené:

Upravené: 12. augusta 2022 o 17:09

292

Zdroj: Delfi

REKLAMA

Globalnews

Estónsko bude naďalej pracovať na tom, aby presvedčilo kolegov v EÚ, aby prestali vydávať turistické víza Rusom, a to aj napriek názoru nemeckého kancelára Olafa Scholza.

Uviedla to estónska premiérka Kaja Kallasová, uvádza portál ERR.

Podľa jej názoru pozícia Scholza, ktorý bol proti všeobecnému zákazu vstupu Rusov do EÚ, nepredstavuje hrozbu pre plány krajín, ktoré trvajú na takomto zákaze.

„Budeme pokračovať v rokovaniach, koncom augusta sa uskutoční stretnutie ministrov zahraničných vecí. Táto téma je stále na programe veľmi vysoko,“ povedala Kallas.

Zdôraznila, že iba 10% ruskej populácie v skutočnosti cestuje do zahraničia: „Sú to väčšinou ľudia z Moskvy a Petrohradu, na ktorých názore záleží, čo potvrdzuje veľmi bolestivú reakciu Ruska na tento návrh.“

Švajčiarsko pošle Ukrajine 100 ton humanitárnej pomoci

„Je to Achillova päta. Je to niečo, čoho sa naozaj boja. Takže je to naozaj efektívne,“ dodala Kallas.

Estónsky premiér tiež pripomenul, že Európa zakázala leteckú dopravu do Európy z Ruska.

„To znamená, že jediný spôsob, ako sa Rusi dostanú do Európy, je cestovať cez tri krajiny: Fínsko, Estónsko a Lotyšsko. Vidíme, že najväčšiu záťaž zažíva Fínsko a Estónsko. Myslím si, že nie je úplne spravodlivé, aby všetky ostatné schengenské krajiny vydávali víza Rusom, ale skutočné bremeno nesieme len my traja,“ povedala Kallas.

Ako viete, Scholz vo štvrtok povedal, že Putin vedie vojnu na Ukrajine, a preto jeproti všeobecnému zákazu vstupu Rusov do EÚ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA