Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Taiwan dorazila delegácia amerického Kongresu. Čínske lietadlá opäť vzlietli

Zverejnené:

Upravené: 15. augusta 2022 o 13:38

284

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Na Taiwan dorazila päťčlenná delegácia amerického Kongresu. Americkí zákonodarcovia majú počas nasledujúcich dvoch dní v pláne stretnutie s vysoko postavenými taiwanskými predstaviteľmi, okrem iného s prezidentkou Cchaj Jing-wen, uviedli svetové agentúry. 

Čína považuje návštevu za prejav nezáujmu o stabilitu regiónu a za zasahovanie do vnútorných záležitostí.

Cesta sa koná iba 12 dní od návštevy predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Čína na túto cestu reagovala doteraz najväčším vojenským cvičením v okolí ostrova a diplomatickými krokmi.

Americkú delegáciu vedie demokratický senátor Ed Markey a návšteva Taiwanu je súčasťou rozsiahlejšej cesty členov Kongresu po Ázii, uviedol Americký inštitút na Taiwane. S miestnymi predstaviteľmi majú rokovať o americko-taiwanských vzťahoch, regionálnej bezpečnosti, obchode, investíciách, ale aj o ďalších témach.

Švajčiarsko pošle Ukrajine 100 ton humanitárnej pomoci

Úrad taiwanskej prezidentky uviedol, že členovia Kongresu sa s Cchaj Jing-wen stretnú v pondelok ráno. „Najmä v čase, keď Čína zvyšuje napätie v Taiwanskom prielive a celom regióne svojim vojenským cvičením, návšteva delegácie vedenej Markeym znovu demonštruje pevnú podporu Kongresu Spojených štátov Taiwanu,“ uviedol úrad vo svojom vyhlásení.

Čínske veľvyslanectvo vo Washingtone uviedlo, že by „členovia amerického Kongresu mali konať v súlade s americkou vládnou politikou uznávajúcou princíp jednej Číny“. Nová návšteva delegácie Kongresu podľa úradu dokladá, že „si USA neprajú stabilitu v Taiwanskom prielive, že nevynechajú žiadnu príležitosť na podnecovanie konfliktu medzi oboma stranami (Čínou a Taiwanom) a na zasahovanie do vnútorných čínskych záležitostí“.

Čína považuje Taiwan za svoju odpadlickú provinciu a návštevy zahraničných politikov na ostrove nesie veľmi neľúbo.

Už skôr Peking uviedol, že ak sa Taiwan pokúsi vyhlásiť nezávislosť, nebude váhať použiť vojenskú silu na obnovenie kontroly nad ostrovom.

Americká delegácia sa pred príletom na Taiwan zastavila v Južnej Kórei, kde sa Markey zišiel s prezidentom Jun Sok-jolom.

Ako uvádza agentúra Reuters, čínske vojenské aktivity v blízkosti Taiwanu síce poľavili, ale aj dnes prekročilo 11 čínskych vojenských lietadiel stredovú líniu nad Taiwanským prielivom.

G7 požaduje okamžité vrátenie kontroly nad jadrovou elektrárňou Zaporizhzhia Ukrajine

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA