Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Zvrhnutú barmskú vodkyňu Su Ťij odsúdili na ďalších šesť rokov väzenia

Zverejnené:

Upravené: 15. augusta 2022 o 14:00

665

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Zvrhnutá barmská vodkyňa Do Aun Schan Su Ťij bola v pondelok odsúdená na ďalších šesť rokov väzenia. Súd v Barme, ktorej vládne vojenská junta, ju ukázal vinnou v štyroch prípadoch korupcie. Su Ťij všetky obvinenia odmietla.

Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na oboznámený zdroj.

Sedemdesiatsedemročná Su Ťij bola usvedčená zo zneužitia prostriedkov charitatívnej nadácie nesúcej meno jej matky Do Kchin Ťij na stavbu domu a tiež z prenajímania vládnej pôdy s nepodloženou zľavou. Su Ťij všetky obvinenia odmietla a očakáva sa, že jej obhajcovia podajú odvolanie.

Podľa agentúry AP sa súd konal za zatvorenými dverami bez prístupu médií či verejnosti. Právnikom Su Ťij bolo zakázané poskytnúť o súdnom pojednávaní akékoľvek informácie.

Švajčiarsko pošle Ukrajine 100 ton humanitárnej pomoci

Nositeľka Nobelovej ceny za mier Su Ťij bola zatknutá vlani vo februári, keď sa k moci v Barme dostala armáda a zvrhla civilnú vládu Su Ťijiny Národnej ligy pre demokraciu. Pôvodne bola politička držaná v domácom väzení, potom strávila niekoľko mesiacov na tajnom mieste v metropole Neipyijtu a v júni bola prevezená do väznice v hlavnom meste.

Su Ťij bola obvinená v početných kauzách, prvý proces s ňou začal vlani v máji. Odsúdená už bola k 11-ročnému trestu za podnecovanie násilia, nelegálny dovoz vysielačiek, porušenie koronavírusových opatrení a prijatie úplatkov. Čelí tiež ďalším obvineniam z korupcie, volebných podvodov a vyzradenia štátneho tajomstva.

Jej obvinení stúpenci označujú za politicky motivované, za pokus o jej diskreditáciu a snahu o legitimizáciu vlády junty. Okrem Su Ťij je v Barme za mrežami vyše 11 000 ľudí podozrievaných z opozície proti armáde.

Na Taiwan dorazila delegácia amerického Kongresu. Čínske lietadlá opäť vzlietli

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA