Sociálne siete

COVID19

ČAPUTOVÁ: ,,Potrebujeme prestať šíriť bludy o covide a počúvať odborníkov“

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2021 o 13:20

902

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok navštívila bratislavskú nemocnicu, ktorá sa rovnako ako mnohé ďalšie rýchlo plnia pacientmi s covidom.

Slovensko patrí k najmenej zaočkovaným krajinám a podľa úradov je už takmer na pokraji humanitárnej katastrofy. Čaputová preto opäť vyzvala Slovákov, aby dodržiavali opatrenia, prestali „šíriť bludy“ a počúvali expertov.

USA: Zamestnanec laboratória objavil fľaštičky s označením „Pravé kiahne“

„Prehrávame boj s covidom, a to najmä v tom zmysle, že sme najhorší na svete v počte novo nakazených ľudí na milión obyvateľov. Neviem, čo ešte treba počuť a ​​vidieť, aby sme zmenili prístup,“ začala prezidentka svoj emotívny prejav pred nemocnicou v bratislavskej mestskej časti Ružinov.

Počet pacientov s covidom v starostlivosti lekárov dosiahol v pondelok hranicu takmer 3 200. Jej prekročenie znamená, že krajina bude na pokraji humanitárnej katastrofy.

Čítajte viac: COVID-19: Na Slovensku pribudlo vyše 10-tisíc nakazených koronavírusom

Počas jedného mesiaca sa počet hospitalizovaných s covidom zvýšil na takmer trojnásobok východiskového stavu, takmer 83 percent z nich nie je vôbec alebo úplne očkovaných. Zaočkovanosť občanov je jedna z najnižších v Európskej únii.

„Čo viac treba vidieť ako preplnené nemocnice a ľudí, ktorí umierajú na pľúcnu ventiláciu a väčšina z nich sa už domov nevráti? Čo viac treba vidieť ako vyčerpaný zdravotnícky personál? Čo viac treba vidieť ako ľudí, ktorí umierajú s inými diagnózami, pretože sa na nich jednoducho kapacitne nedostane?“ apelovala Čaputová.

Teraz sa znovu obrátila aj na samotných občanov. „Čo viac ešte potrebujeme počuť, než to, že sme so svojím prístupom najhorší na svete? Pre mňa je to absolútne alarmujúce. Potrebujeme prestať šíriť bludy o covide a počúvať odborníkov. Odborníci jednoznačne hovoria a konzílium jasne odporúča, že potrebujeme obmedziť mobilitu, potrebujeme lockdown,“ pokračuje prezidentka.

Austrália označila Hizballáh za „teroristickú organizáciu“

Čaputová podotkla, že je to síce nepopulárne opatrenie, ale v súčasnej situácii je absolútne nevyhnutné. „Sme na tom tak zle, že opatrenia, ktoré odporúčajú odborníci, sa musia dotknúť všetkých. A áno, treba povedať aj to B. Je to nefér voči ľuďom, ktorí sa správali zodpovedne, dodržiavali opatrenia a očkovali sa,“ uviedla a dodala, že dúfa, že sa zodpovedný prístup týchto ľudí bude môcť v budúcnosti zohľadniť.

„Obrázky, ktoré som pred chvíľkou videla v ružinovskej nemocnici, boli tragické. Boli hrozné. Rozprávala som sa so zdravotníckym personálom, ktorý napriek tej obrovskej snahe čelí vyhrážkam a nenávisti, a mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem,“ dodala prezidentka.

LOCKDOWN: Koalícia sa dohodla, rozhodnutie oznámia v stredu po vláde

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA