Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Austrália označila Hizballáh za „teroristickú organizáciu“

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2021 o 12:58

1071

zdroj: Aljazeera.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Austrália označila Iránom podporovanú šiitskú skupinu so sídlom v Libanone Hizballáh za „teroristickú organizáciu“, informuje portál Al Jazeera.

Hizballáh predstavuje pre Austráliu „skutočnú“ hrozbu, uviedla v stredu austrálska ministerka vnútra Karen Andrewsová.

Skupina sídliaca v Libanone „nás ohrozuje teroristickými útokmi a taktiež poskytuje podporu teroristickým organizáciám,“ dodala Andrewsová.

Tento krok znamená, že austrálskym občanom je od teraz zakázané stať sa členmi Hizballáhu alebo im poskytovať finančné prostriedky. Vojenské krídlo skupiny je na austrálskom zozname teroristov od roku 2003.

Stovky Iračanov odletia domov z Bieloruska, do EÚ ich nepustili

Ľudia z Libanonu tvoria najväčšiu blízkovýchodnú komunitu v Austrálii – odhadom ich tam žije približne 230 tisíc, najmä v oblasti Sydney a Melbourne. Migrácia do Austrálie vyvrcholila počas libanonskej občianskej vojny v rokoch 1976 až 1981.

Izraelský minister zahraničných vecí Yair Lapid vyjadril vďačnosť za to, že sa Austrália pripojila k 17 ďalším národom, ktoré si uvedomujú, že „Hizballáh je teroristickou organizáciou“. Izrael, ktorý viedol vojnu proti Hizballáhu v roku 2006, považuje skupinu za hrozbu pre národnú bezpečnosť.

POTVRDENÉ: Biden chce v roku 2024 kandidovať v prezidentských voľbách

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA