Sociálne siete

COVID19

Po prvom týždni testovania stúpol záujem o kloktacie PCR testy na školách štvornásobne

V nasledujúcom týždni prejavilo záujem o testovanie kloktaním 54 škôl, zúčastniť by sa na ňom malo 2 213 žiakov.

Zverejnené:

Upravené: 19. marca 2021 o 10:36

272

kloktacie testy
Minister školstva Branislav Gröhling (uprostred v popredí) počas testovania žiakov na ochorenie COVID-19 kloktacími testami, foto: SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

SITA

BRATISLAVA – Po prvom týždni testovania žiakov na prítomnosť ochorenia COVID-19 kloktacími PCR testami stúpol záujem o túto formu testovania na školách štvornásobne. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR (MŠVVaŠ SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú zaslal odbor komunikácie rezortu.

Počas druhého týždňa pilotného testovania bolo zo všetkých krajov na Slovensku spolu otestovaných 507 žiakov ktorí navštevujú prezenčné vyučovanie v obmedzenom počte 5+1. Celkovo bolo 505 testov u žiakov negatívnych, pozitívni boli dvaja žiaci, jeden v Bratislavskom a druhý v Prešovskom kraji.

V nasledujúcom týždni sa na testovaniach formou výplachu ústnej dutiny plánuje zúčastniť 54 škôl a záujem o takéto testovanie prejavilo 2 213 žiakov. Ide o 16 základných škôl v Žilinskom kraji, o 20 škôl v Bratislavskom kraji, o 11 škôl v Prešovskom kraji, jednu školu v Košickom a šesť základných škôl v Trenčianskom kraji. Najviac žiakov sa na testovaní kloktaním zúčastní v Bratislavskom kraji, a to 1 283 žiakov, najmenej v Košickom kraji, kde ho absolvuje 19 žiakov.

Kloktací test je jednoduchý, bezpečný a bezbolestný. Vzorky sú odoberané formou výplachu ústnej dutiny žiaka fyziologickým roztokom alebo čistou vodou bez prítomnosti zdravotníckeho personálu, len pod dohľadom osoby, ktorá vykoná dozor pri odbere vzorky. Odobraté vzorky zozbiera zo školy poskytovateľ služby, ktorý ich vyhodnotí PCR testom a výsledok testu doručí zákonnému zástupcovi žiaka cez SMS alebo e-mail. Vzorky sa vyhodnocujú v akreditovanom laboratóriu. Výhodou kloktacích testov je omnoho presnejšia alebo citlivejšia detekcia prítomnosti vírusu SARS-CoV-2 v porovnaní s antigénovými testami.

Kloktací test je určený primárne žiakom II. stupňa na základných školách. Účasť na testovaní formou kloktania je dobrovoľná. Žiak na II. stupni základnej školy môže byť v prípade nezáujmu o kloktacie testy naďalej testovaný antigénovými testami.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA