Sociálne siete

DOMOV

Smer chce zvolať mimoriadnu schôdzu k zabezpečeniu energetických zdrojov

Zverejnené:

Upravené: 9. marca 2022 o 10:29

747

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Robert Fico na tlačovej konferencii avizoval, že chce, aby vláda nedopustila zastavenie dodávok plynu a ropy z Ruska.

Opozičný Smer iniciuje mimoriadnu schôdzu Národnej rady SR o „ohrození energetických záujmov SR“ a o opatreniach na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja. Predstavitelia strany chcú, aby sa vláda zaviazala, že bude proti zastaveniu dodávok plynu a ropy z Ruska. Návrh na zvolanie schôdze plánujú podať v stredu 9. marca. Vyhlásil to predseda Smeru Robert Fico v utorok na tlačovej konferencii.

Fico priblížil, že podľa ústavného zákona o spolupráci NRSR a vlády v záležitostiach Európskej únie môže parlament prijímať záväzné stanoviská, ktorými je vláda viazaná, ak ide rokovať o dôležitých veciach, ktoré sa týkajú EÚ. Na mimoriadnej schôdzi by ako jediný bod malo byť uznesenie NRSR k stanovisku Slovenska o ohrození energetických záujmov hospodárstva a občanov SR a o opatreniach na zamedzenie nežiaduceho cenového vývoja.

„Chceme veľmi jasne povedať, že ak sa bude rokovať o zastavení dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie, naša vláda bude proti,“ opísal predseda Smeru znenie stanoviska, o ktorom by mal rokovať parlament. Fico by chcel, aby sa mimoriadna schôdza mohla uskutočniť v rámci riadnej, ktorá sa začína 15. marca. Na základe rokovacieho poriadku musí predseda parlamentu Boris Kollár zvolať mimoriadnu schôdzu do siedmich dní od podania návrhu.

Mzdy minulý rok vzrástli, v závere roka ich zvýšenie spomalila inflácia

Podľa Fica prezidentka SR Zuzana Čaputová a premiér Eduard Heger pripúšťajú, že sú pripravení súhlasiť so zastavením dodávok plynu a ropy z Ruskej federácie. Ak by takéto rozhodnutie nastalo, podľa neho by to znamenalo prudký nárast cien pohonných látok.

Podotkol, že Slovensko by prišlo aj o príjmy, pokiaľ ide o tranzit. V prípade prudkého nárastu ceny plynu a ropy podľa neho treba rátať s nárastom cien všetkého. Fico kritizoval aj návrh ministra financií Igora Matoviča na skoršiu výplatu 13. dôchodkov. Podľa Fica v tomto prípade ani nejde o 13. dôchodok, ale len o vianočný príspevok.

Matovič chce vyplatiť trináste dôchodky čo najskôr

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA