Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Dve mníšky boli obvinené po nahlásení zneužívania postihnutých detí v opatrovateľskom dome

Zverejnené:

Upravené: 21. júna 2022 o 8:32

369

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Utrpenie 47 mentálne postihnutých detí, hlavne dievčat v Domove sociálnych služieb v Jordanove v Malopoľskom vojvodstve, otriaslo celým Poľskom. V zariadení, ktoré predtým viedli rádové sestry a ktoré spadá pod krakovský vojvodský úrad, personál podľa poľských médií duševne choré deti denne bil, týral a ponižoval.

Na prípad upozornili reportérov portálu wp.pl tri terapeutky, Wanda, Monika a Ola, ktoré pri stážach na rôznych miestach zistili, že „to nie je dom pomoci, ale dom hrôzy“, pričom potom nasledoval okamžitý vyhadzov.

Vzhľadom na to, že väčšina prevažne ťažko autistických dievčat pochádza zo sociálne vyčlenených rodín a ich príbuzní sa o nich dlhodobo nestarajú, nemali mníšky obavy, že by sa násilie dostalo na verejnosť.

„Ak dievča nechce počúvať a je príliš nepokojné, nemôžete ju k sebe privinúť, ako to robíte vy, ale musíte jej vraziť pár tvárí, aby si to zapamätala, ale tak, aby to ostatní nevideli,“ nabádala terapeutky riaditeľka ústavu, rádová sestra Bronislawa.

Izrael zmení premiéra pred novými voľbami

Bitie až do krvi, zatváranie do klietky

„Dve mníšky, Alberta a Tereza, v tom vynikali, ale deti bila aj riaditeľka ústavu. Mlátili ich hlava nehlava, často násadou od mopu, facky boli na dennom poriadku, a tiež kopance, keď padli na zem. Často skončili celé od krvi,“ líčili terapeutky.

„Jeden z trestov predstavovalo zatváranie neposlušných dievčat na 24 hodín do kovovej klietky. Počas tejto doby ich ani nepustili na toaletu. Ako vyzerali po takom dni trestu, sa nedá ani popísať,“ povedali terapeutky novinárom.

Na Ukrajine zakázali púšťať ruskú hudbu a dovážať ruské a bieloruské knihy

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA