Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Na Ukrajine zakázali púšťať ruskú hudbu a dovážať ruské a bieloruské knihy

Zverejnené:

Upravené: 20. júna 2022 o 10:55

363

REKLAMA

Ukrajinský parlament dnes schválil zákon, ktorý zakazuje púšťať ruskú hudbu v médiách a na verejných miestach. Rozhlasové a televízne stanice tiež musia zvýšiť podiel ukrajinskej hudby vo vysielaní z 35 na 40 percent.

Ako informuje BBC, zákaz sa týka verejného prehrávania hudby umelcov s ruským občianstvom, vrátane videoklipov. V prípade porušenia zákazu hrozí médiám pokuta vo výške 10 percent ich licenčného poplatku. Obmedzenie sa nevzťahuje na umelcov, ktorí odsúdili ruskú inváziu na Ukrajinu. Zoznam umelcov, ktorých sa bude týkať táto výnimka, zostaví ukrajinská tajná služba SBU.

V odôvodnení zákona sa podľa agentúry DPA píše, že hudba „štátu-agresora môže mať vplyv na separatistické nálady obyvateľstva“, môže posilňovať chuť prikloniť sa k ruskej identite a jej cieľom je oslabovať ukrajinský štát.

Parlament tiež schválil návrh premiéra Denysa Šmyhala o ukončení dohody medzi ukrajinskou a ruskou vládou o vedecko-technickej spolupráci a zakázal dovoz kníh z Ruska a Bieloruska, uviedla agentúra Ukrinform. DPA k tomu poznamenala, že už od roku 2016 knihy z Ruska podliehajú na Ukrajine cenzúre.

Austrália začala dodávať Ukrajine obrnené transportéry M113

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA