Sociálne siete

Zdravie

Každý štvrtý Slovák sa už stretol s liekom, ktorý mal potenciál vyvolať závislosť

Zverejnené:

Upravené: 8. februára 2021 o 9:34

1025

large lieky zavislost ef
ZDROJ: Unsplash/Mark Fletcher-Brown

REKLAMA

7. február 2021 11:45 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Každý štvrtý Slovák sa už stretol s liekom, ktorý mal potenciál vyvolať závislosť. Až štvrtina pacientov má vedomosť o tom, že si v lekárni zakúpila alebo mala lekárom predpísaný liek, ktorý by mohol viesť k vzniku závislosti. Ukázal to prieskum realizovaný pre projekt Lieky s rozumom, ktorým Asociácia na ochranu práv pacientov (AOPP) SR učí verejnosť o potrebe správneho a bezpečného užívania liekov. Ako informovala Mária Lévyová, prezidentka AOPP, prieskum 2muse, realizovaný v decembri 2020 na reprezentatívnej vzorke 1 004 respondentov, ukázal, že riziko vyvolania závislosti vnímajú ľudia predovšetkým u liekov viazaných na lekársky predpis. Ide o 42 percent pacientov. Tretina si myslí, že k závislosti môže viesť aj užívanie voľnopredajných liekov, pričom 13 percent vníma toto riziko dokonca u výživových doplnkov.

Fyzickú závislosť, ktorá sa prejavuje ako nástup abstinenčných príznakov v dôsledku vynechania dávky lieku, vyvoláva len niekoľko skupín liečiv. „Ide predovšetkým o lieky so schopnosťou ovplyvniť náladu či správanie pacienta. Patria sem lieky zo skupiny opioidné analgetiká, hypnotiká, sedatíva, anxiolytiká, ale aj stimulanciá nervového systému,“ hovorí Miroslava Snopková, 2. viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory. Ako dodáva, k istému druhu závislosti, či skôr návyku, sa môže pacient dopracovať nesprávnym užívaním niektorých voľnopredajných liekov, dokonca aj keď sú prírodného pôvodu. Veľmi rizikové sú preháňadlá, aj rastlinné. „Napríklad časté a dlhodobé pitie čaju z listov senny môže byť príčinou, že človek už nie je schopný samostatného vyprázdňovania,“ varuje Snopková.

Pomerne často si dokážu pacienti vypestovať návyk aj na nosových sprejoch či kvapkách. Takýto neliečený návyk môže skončiť aj poškodením sliznice nosa, nosovej prepážky či stratou čuchu. Lieková závislosť je podmienená aj schopnosťou pacienta kontrolovať užívanie svojho lieku a striktne dodržať predpísané či odporúčané dávkovanie. Ako ukázal prieskum, pacienti vidia najväčšie riziko vzniku závislosti v dlhodobom (73 percent), ako aj v častom a neprimeranom užívaní liekov (68 percent). Podľa 41 percent ľudí môže byť riziko vyššie, ak užijú liek na predpis bez porady s lekárom či lekárnikom a 33 percent, ak takto na vlastnú päsť užije voľnopredajný liek.

Asociácia na ochranu práv pacientov bola založená v roku 2001. Združuje 47 pacientskych organizácií, ktoré združujú a poskytujú pomoc pacientom s určitým ochorením či skupinou ochorení, niekedy aj ich rodinným príslušníkom. AOPP poskytuje pacientom bezplatné zdravotnícke, sociálne a právne poradenstvo.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA