Sociálne siete

DOMOV

V roku 2022 sa nevyhneme ani zdraženiu za dodávku tepla

Zverejnené:

Upravené: 27. decembra 2021 o 12:16

874

Zdroj: Pixabay.com

REKLAMA

Globalnews

Vysoké ceny plynu sa v roku 2022 podpíšu pod vyššie účty za dodávku tepla.

Napriek tomu, že regulačný úrad stanovil pre teplárne cenový strop, zdraženiu sa nevyhneme. Ako to obyvatelia pocítia, bude závisieť od toho, v ktorej časti Slovenska bývajú. Informoval o tom portál noviny.sk.

Od januára 2022 si tak budú slovenské domácnosti musieť na teplo vyčleniť v peňaženkách o niekoľko eur navyše. „Slovenským domácnostiam sa v roku 2022 náklady na teplo priemerne zvýšia o 4 eurá a 39 centov,“ tvrdí hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

Väčšina teplární kupovala plyn za ceny z prvého polroka roka 2021. Našli sa aj také, ktorým s cenou pomohol regulačný úrad. „Pre nich a ich domácnosti bude ten nárast cien tepla výraznejší ako v priemere, keďže nakupovali za podstatne vyššie ceny, ako boli v prvom polroku 2021,“ informuje analytik.

HORSKÁ SLUŽBA: Pozor na lavíny, niekde je až 15 centimetrov snehu

Pri aktuálnych rekordne najvyšších cenách plynu sa u týchto teplární nedal vylúčiť ani výpadok v dodávkach. Regulačný úrad im ale sprístupnil nakúpenie plynu za nižšiu cenu. „Týmto krokom zabezpečil to, že nedôjde k žiadnym výpadkom dodávky tepla pre slovenské domácnosti v aktuálnej vykurovacej sezóne,“ vysvetľujú.

„Ak ten stav bude pretrvávať aj v prvom polroku 2022, tak bohužiaľ sa to premietne do cien tepla aj na rok 2023,“ konštatuje analytik. Európska únia, ale presadzuje odklon od plynu, ktorým dnes na Slovensku vykuruje takmer 60 % domácností.

COVID: Z 2376 PCR testov bolo 383 pozitívnych na koronavírus

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA