Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Google musí odstraňovať odkazy na preukázateľne nepravdivé informácie, rozhodol súd

Zverejnené:

Upravené: 8. decembra 2022 o 12:10

332

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Internetový vyhľadávač Google musí z výsledkov vyhľadávania odstrániť odkazy na informácie, ktoré sú preukázateľne nepravdivé. 

Rozhodol o tom dnes Súdny dvor Európskej únie, podľa ktorého však spoločnosť sama nemusí aktívne pravdivosť informácií overovať. Presvedčivé dôkazy musí poskytnúť človek, ktorý o vymazanie konkrétneho odkazu žiada.

Sudcovia v Luxemburgu sa zaoberali prípadom dvoch investičných manažérov, ktorí požiadali Google o odstránenie odkazov na články kritizujúce investičný model ich spoločnosti. Tvrdili, že články obsahujú nepravdivé informácie. Firma ich však zmazať odmietla s odôvodnením, že nevie, či sú informácie pravdivé, alebo nie.

Únijné nariadenie o ochrane osobných údajov (GDPR) stanovuje, že dáta o ľuďoch môžu byť zverejňované iba s ich súhlasom, čo je však nutné vyvážiť s právom na slobodu prejavu, upozornil súd. Konštatoval tiež, že právo na ochranu údajov nie je absolútne a musí sa posudzovať v kontexte ostatných práv.

„Právo na slobodu prejavu a informácie však nemožno vziať do úvahy, ak sa ukáže, že sú nepravdivé aspoň niektoré z informácií, ktoré sú zahrnuté v obsahu, na ktorý sa odkazuje, a ktoré nemajú podružný význam,“ uviedol súd v tlačovej správe.

Ľudia žiadajúci o odstránenie odkazov preto podľa súdu musia predložiť dôkazy o nepravdivosti niektorých údajov. Nemusí pritom ísť o dôkazy potvrdené súdom.

Rusko sa snaží zmraziť vojnu, aby na jar začalo ofenzívu, tvrdí Stoltenberg

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA