Sociálne siete

ZAHRANIČIE

KĽDR zaznamenala ďalších 186 tisíc ľudí s príznakmi covidu-19

Zverejnené:

Upravené: 23. mája 2022 o 7:38

965

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severokórejské úrady informovali o ďalších 186 090 ľuďoch, ktorí majú príznaky choroby covid-19, uviedla agentúra Reuters. Zhruba desať dní po tom, čo Severná Kórea prvýkrát priznala výskyt koronavírusu na svojom území, už ohlásila vyše 2,6 milióna ľudí s „príznakmi horúčky“.

Podľa Pchjongjangu je ale skutočnosť, že po prvýkrát po takmer desiatich dňoch klesol počet prípadov „horúčky“ pod 200-tisíc denne, znakom „pozitívneho trendu“. Nie je ale jasné, ako Severná Kórea počíta ľudí s horúčkou a pacientmi s covidom-19.

Štátna agentúra KCNA neuviedla, koľko ľudí bolo pozitívne testovaných na koronavírus. Diagnostické kapacity severokórejského zdravotníctva sú značne obmedzené. Podľa KCNA sa počet zosnulých s príznakmi choroby zvýšil o jedného človeka na 67. Reuters s odvolaním sa na odborníka podotkol, že ide o neobvykle nízke číslo vzhľadom na predpokladaný počet infekcií.

100 000 „zmiznutých“ Mexičanov je tragédia, hovorí šéfka OSN pre ľudské práva Bacheletová

Prvá oficiálne priznaná vlna koronavírusových nákaz v KĽDR vyvoláva obavy u odborníkov. Severokórejské zdravotníctvo podľa medzinárodných porovnaní patrí k tým najhorším na svete. Trpí nedostatkom liečiv, zdravotníckeho materiálu či prístrojov. Podľa Reuters môže tiež zhoršiť potravinovú krízu v tejto 25-miliónovej krajine.

KĽDR už skôr odmietla vakcíny proti covidu-19 zo zahraničia a väčšinu pomoci zvonku. Krátko po začiatku pandémie covidu-19 na jar 2020 uzavrela svoje hranice.

Opatrenia súvisiace so šírením covidu-19 môžu hrať úlohu v tom, že Severná Kórea nereaguje na ponuky k diplomatickým rozhovorom, uviedol vysokopostavený predstaviteľ administratívy amerického prezidenta Joea Bidena . Šéf Bieleho domu v sobotu Pchjongjangu ponúkol vakcíny.

Biden je momentálne v Južnej Kórei a v nedeľu zamieri do Japonska v rámci svojej prvej cesty po Ázii vo funkcii prezidenta.

V južnom Taliansku sa potopil remorkér, zomreli piati pasažieri

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA