Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Starbucks odchádza z ruského trhu po takmer 15 rokoch

Zverejnené:

Upravené: 23. mája 2022 o 17:43

459

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Americký kaviarenský reťazec Starbucks odchádza po takmer 15 rokoch z ruského trhu. Podľa médií to firma dnes oznámila svojim zamestnancom. Nasledujú tak ďalšie západné podniky, ktoré sa týmto spôsobom rozhodli zareagovať na ruskú vojenskú inváziu na Ukrajinu.

Z veľkých firiem to naposledy oznámil fastfoodový reťazec McDonald’s. Starbucks už v marci činnosť svojich podnikov v Rusku pozastavil.

Starbucks v Rusku prevádzkuje 130 reštaurácií, podrobnosti o finančných dopadoch svojho rozhodnutia ale neoznámil. Svojim takmer dvom tisícom zamestnancov v Rusku bude počas šiestich mesiacov ďalej vyplácať mzdu, aby im uľahčil hľadanie iného zamestnania.

Všetky reštaurácie Starbucks v Rusku vlastní a prevádzkuje licenčný partner firmy, skupina Alshaya so sídlom v Kuvajte. Dohromady vytvárajú menej ako jedno percento ročných príjmov Starbucksu, uviedol server CNBC.

Ako spotrebitelia, tak investori tlačia na západné spoločnosti, ako je práve Starbucks, aby prerušili vzťahy s Ruskom, a dali tak najavo nesúhlas s vojnou, ktorú Rusko začalo na Ukrajine. Rozviazanie licenčných dohôd ale nejaký čas trvá. Starbucks už 8. marca v Rusku pozastavil všetky obchodné aktivity. Týkalo sa to expedície všetkých produktov Starbucks a dočasne sa uzavreli aj kaviarne.

Reťazec rýchleho občerstvenia McDonald’s minulý týždeň oznámil, že predá svoj biznis v Rusku súčasnému prevádzkovateľovi a držiteľovi prevádzkovej licencie Alexandrovi Govorovi. Táto firma v krajine pôsobila cez 30 rokov.

KĽDR zaznamenala ďalších 186 tisíc ľudí s príznakmi covidu-19

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA