Sociálne siete

ZAHRANIČIE

TRAGÉDIA: Muž autom vpálil do davu detí v Berlíne, pri incidente zomrela učiteľka

Zverejnené:

Upravené: 9. júna 2022 o 11:45

585

Zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vodič, ktorý v stredu pri berlínskom námestí Breitscheidplatz narazil do davu ľudí, čin spáchal zámerne.

Uviedol to nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa berlínskej primátorky bol muž, ktorý je arménskeho pôvodu, psychicky narušený. Pri incidente na mieste zomrela učiteľka a zranenie utrpelo štrnásť žiakov, z ktorých niektorí sú v kritickom stave.

„Kruté vyčíňanie na ulici Tauentzienstrasse ma hlboko zasiahlo. Cesta školskej triedy z Hesenska do Berlína skončila nočnou morou,“ napísal Scholz v noci na štvrtok na Twitteri. Dodal, že myslí na príbuzných mŕtvych učiteľiek a na zranených. „Všetkom vám prajem rýchle uzdravenie,“ dodal

O úmyselnom čine vo štvrtok ráno hovorila aj berlínska primátorka Franziska Giffeyová. „Bolo to vyčíňanie psychicky ťažko narušeného človeka,“ povedala. Stredu označila za temný deň berlínskej histórie.

„Incident bol vyčíňaním mentálne postihnutého človeka,“ vyhlásila potom podľa denníka Berliner Kurier berlínska ministerka vnútra Iris Sprangerová.

Zelenskyj považuje vízový režim s Ruskom za možný

Po stredajšom incidente teraz podľa nemeckých úradov bojuje o život šesť zranených, traja ľudia sú zranení ťažko a ďalší ľahko. Mŕtva je učiteľka z Hesenska, ktorá bola s triedou na návšteve hlavného mesta. Trieda 24 žiakov pochádzala z mesta Bad Arolsen.

Polícia k vodičovi, ktorého po incidente zadržala, uviedla, že ide o dvadsaťdeväťročného nemeckého Arména, ktorý žije v Berlíne. Podľa svedkov sa z miesta pokúsil utiecť, ale okoloidúci ho dopadli a odovzdali polícii. To, že vodiča zadržali chodci, potvrdil následne aj policajný hovorca.

Vodič mal pri sebe plagáty týkajúce sa Turecka, ale žiadne písomné vyhlásenie vo vozidle nebolo. Nemecké médiá uvádzajú, že muž bol polícii známy kvôli skorším prehreškom, ktoré však nesúviseli s extrémizmom. Bulvárny denník Bild kontaktoval sestru vodiča, ktorá oznámila, že brat mal vážne problémy.

Incident podľa Giffeyovej opäť otvoril traumu z decembra 2016. Vtedy sa na námestí Breitscheidplatz, ktoré priamo susedí s miestom stredajšieho činu, odohral teroristický útok. Zahynulo pri ňom dvanásť ľudí vrátane jednej Češky.

Lavrov bude v Turecku rokovať o obnovení rokovaní s Ukrajinou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA