Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Voľby v Holandsku zrejme prinesú víťazstvo strane premiéra Rutteho

Podľa exit pollu agentúry Ipsos by strana VVD mohla v 150-člennej dolnej komore parlamentu vyhrať 35 kresiel.

Zverejnené:

Upravené: 18. marca 2021 o 15:31

332

Mark Rutte II
Mark Rutte, foto: SITA/AP Photo/Eva Plevier

REKLAMA

HAAG – V holandských parlamentných voľbách zvíťazila konzervatívno-liberálna Ľudová strana za slobodu a demokraciu (VVD) premiéra Marka Rutteho. Podľa projekcií holandskej tlačovej agentúry ANP po zrátaní zhruba 80 % hlasov, strana získala 35 kresiel v 150-člennej dolnej komore parlamentu, čo je o dve kreslá viac ako v predošlých voľbách. Na druhom mieste je centristická strana Demokrati 66 (D66), ktorá si polepšila o päť kresiel na 24.

VVD podľa Rutteho získala „drvivé vyslovenie dôvery“, čo ju núti „urobiť všetko možné, aby bol z toho úspech“. „Program, ktorý je pred nami, je obrovský. V nadchádzajúcich týždňoch a mesiacoch musíme viesť Holandsko cez koronakrízu,“ pripomenul Rutte v rámci svojej prvej reakcie na výsledky exit pollu.

Už štvrté volebné víťazstvo v rade stavia Rutteho do pozície pre začatie rozhovorov o zostavení novej vlády, veľmi pravdepodobne s D66. Kroky k tvorbe vlády by politici mali podniknúť už vo štvrtok popoludní, keď sa predseda dolnej komory parlamentu stretne s lídrami strán. Predpokladá sa, že sa do parlamentu dostane 16 z kandidujúcich 37 strán, čo by mohlo skomplikovať rokovania o tvorbe koalície, uvádza tlačová agentúra AP.

Vo voľbách sa darilo aj krajne populistickému Fóru pre demokraciu, ktoré podľa projekcií posilnilo z dvoch kresiel na osem. Napriek tomu je nepravdepodobné, že sa krajne pravicový populistický blok zúčastní na tvorbe novej vlády. Strana za slobodu (PVV) protiimigrantského a protiislamského populistu Geerta Wildersa si pohoršila o tri kreslá a je treťou najväčšou stranou v krajine. Wilders sa vyjadril, že znova v parlamente povedie opozíciu.

Oslabila aj politická ľavica, ktorej strany prišli o kreslá alebo sa nedostali do parlamentu. Strana Zelená ľavica (GroenLinks), ktorá bola vo voľbách v roku 2017 veľkým víťazom, podľa projekcií prišla o polovicu zo svojich 14 kresiel.

Voľby poznačila pandémia koronavírusu. Voliči hlasovali tri dni, od pondelka do stredy, za prísnych protipandemických opatrení. Ako bezpečné volebné miestnosti poslúžili školské telocvične, kostoly, múzeá, koncertné sály a prinajmenšom jeden veterný mlyn. V Amsterdame mohli cyklisti a vodiči odovzdať svoje hlasy v prejazdnom zariadení v konferenčnom centre.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA