Sociálne siete

Veda a technika

NASA: Teleskop Jamesa Webba dokončuje svoje posledné rozvinutie vo vesmíre

Zverejnené:

Upravené: 10. januára 2022 o 12:01

1153

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Vedci z americkej vesmírnej agentúry NASA v sobotu dokončili rozvinutie teleskopu Jamesa Webba, ktorý do vesmíru vyniesla raketa.

Hotovo. Najväčšie astronomické zrkadlo, aké kedy bolo vyslané do vesmíru, je zostavené a pripravené na zaostrenie. James Webb je teraz pripravený stať sa transformačným nástrojom pri štúdiu všetkých častí vesmíru.

Teleskop Jamesa Webba je príliš veľký na to, aby sa zmestil do rakety vcelku, takže do vesmíru cestoval zložený. Na jeho postupnom „rozbaľovaní“ sa podieľali desiatky inžinierov. Najťažší krok – rozvinutie tepelného štítu, skladajúceho sa z piatich vrstiev špeciálneho materiálu – sa im podaril začiatkom týždňa. Posledným krokom bolo rozloženie dvoch zrkadiel, z ktorých to väčšie má priemer 6,5 metra.

Teleskop Jamesa Webba je stále na ceste na svoju konečnú pozíciu, ktorá je 1,5 milióna kilometrov ďaleko od Zeme, teda štyrikrát ďalej, než je Mesiac. Doraziť tam má koncom januára, kedy sa začne proces piatich mesiacov vedeckých a kalibračných testov, nastavení teleskopu a aktivácie prístrojov. Najlepšie snímky by sa podľa expertov mohli začať objavovať približne pol roka po vypustení do vesmíru.

Nový obrovský teleskop by mal nahliadnuť do počiatkov existencie nášho vesmíru, kedy sa pred 13,5 miliardami rokov formovali prvé hviezdy a galaxie. Podľa NASA bude priamo pozorovať doteraz nevidenú časť priestoru a času. Zariadenie je navrhnuté tak, aby „videlo“ infračervené svetlo, ktoré k nám v tejto podobe od najvzdialenejších objektov teraz prichádza.

Smrteľná snehová búrka uväznila v Pakistane stovky turistov v ich autách, medzi nimi boli aj deti

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA