Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Sunak a Biden sa dohodli na zvýšení vývozu plynu zo Spojených štátov do Británie

Zverejnené:

Upravené: 7. decembra 2022 o 10:01

288

Zdroj: BBC

REKLAMA

Globalnews

Americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak sa dohodli na zvýšení vývozu plynu zo Spojených štátov do Británie v rámci spoločného úsilia o zníženie účtov za energie a obmedzenie vplyvu Ruska na západné energetické rezervy.

Informoval o tom denník The Guardian.

Sunak a Biden oznámili partnerstvo v oblasti energetickej bezpečnosti a dostupnosti a vytvorili spoločnú akčnú skupinu, ktorú majú viesť predstavitelia Westminsteru a Bieleho domu, s cieľom znížiť globálnu závislosť od ruských nosičov energie.

Británia nebola pred inváziou na Ukrajinu závislá od veľkých objemov ruského plynu, ale trpela výrazným zvýšením cien, pretože európski susedia súťažili o dodávky v zhone, aby naplnili svoje zásobníky plynu.

 

Trumpova firma sa dopustila daňových podvodov, rozhodol newyorský súd

V rámci dohody majú Spojené štáty v úmysle viac ako zdvojnásobiť objem skvapalneného zemného plynu vyvážaného do Británie v porovnaní s rokom 2021.

Obe krajiny majú tiež v úmysle spolupracovať na urýchlení „zelených“ iniciatív, ako je dekarbonizácia leteckého priemyslu, stimulácia trhu s elektrickými vozidlami a vývoj energeticky účinných zariadení.

Plánujú tiež pokračovať v spolupráci v oblasti jadrovej energie a vodíkovej energie.

Vláda uviedla, že v rámci dohody s USA majú v úmysle vyviezť v priebehu budúceho roka cez terminály Spojeného kráľovstva najmenej 9 až 10 miliárd kubických metrov plynu.

Pripomeňme, že Spojené kráľovstvo a Holandsko podpísali 17. novembra dohodu, ktorej cieľom je vzájomne pomáhať v odvetví energetiky na pozadí výziev spôsobených vojnou a energetickou krízou.

Nemecko tiež navrhuje, aby Británia rokovala o dohode, ktorá by im umožnila vzájomne si pomáhať v prípade nedostatku plynu počas extrémne chladného počasia.

Americký súd zamietol žalobu na saudského korunného princa kvôli vražde novinára Chášakdžího

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA