Sociálne siete

DOMOV

Aj po zaočkovaní je nevyhnutné dodržiavať bezpečnostné zásady

Zverejnené:

Upravené: 22. januára 2021 o 10:17

436

tai s captures  I FCH Njo U unsplash  adee
ZDROJ: Ilustračné foto/Unsplash/Tai's Captures

REKLAMA

6. január 2021 12:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Je nevyhnutné ihneď po očkovaní proti ochoreniu COVID-19 nepodľahnúť pocitu bezpečia. Zaočkovaní by mali naďalej dodržiavať bezpečnostné zásady ako nosenie rúška či obmedzenie sociálnych kontaktov. Ochranný účinok vakcíny totiž nastupuje približne po siedmich dňoch po druhej dávke. Tá sa podáva 21 dní po prvej dávke. „Vytvorenie imunity od podania prvej dávky po nastúpenie očakávanej imunitnej odpovede po podaní druhej dávky teda trvá približne mesiac,“ uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na sociálnej sieti.

Prvá registrovaná vakcína sa podáva v dvoch dávkach. Už po prvej dávke prichádza určitá imunitná odpoveď organizmu, avšak na to, aby sa dosiahla sľubovaná účinnosť vakcíny, je potrebná aj druhá dávka. Takýto postup, keď sa podáva viacero dávok vakcíny na dosiahnutie a udržanie imunitnej reakcie, je známy aj z očkovaní proti iným ochoreniam. Postupovalo sa tak napríklad pri očkovaní hexavakcínou alebo očkovaní proti pneumokokom v detstve.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje, že aj keď klinické skúšania ukázali vysokú účinnosť proti symptomatickému ochoreniu COVID-19, žiadna vakcína ani liek nemá stopercentnú účinnosť. Na to, aby sa dosiahol ochranný účinok vakcíny v spoločnosti, je potrebné zaočkovať podľa aktuálnych odhadov aspoň dve tretiny ľudí. „Hoci je vakcína jedným z najúčinnejších spôsobov boja s pandémiou, jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie. Dovtedy je potrebné dodržiavať nariadenia a odporúčania Úradu verejného zdravotníctva – nosiť rúška, často a dôkladne si umývať ruky či minimalizovať kontakty mimo vlastnej domácnosti,“ dodal ŠÚKL.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA