Sociálne siete

DOMOV

Inovatívna liečba ciklibmi pomáha poistenkám s rakovinou prsníka

V nedeľu si pripomíname Deň narcisov, ktorý je dňom boja proti rakovine. Všeobecná zdravotná poisťovňa už dlhodobo podporuje moderné inovatívne postupy a lieky, a to aj v oblasti onkológie. Jednou z nich sú aj cikliby, ktoré ženám s rakovinou prsníka dokážu zvýšiť šance na vyliečenie a skvalitniť život aj vo vyššom štádiu ochorenia. U nás nie sú ciklibi kategorizované, ale Všeobecná zdravotná poisťovňa ich schvaľuje na výnimku.

Zverejnené:

Upravené: 11. apríla 2021 o 14:19

646

lekar
Ilustračné foto, zdroj: Unsplash/National Cancer Institute

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Na Slovensku je rakovina prsníka najčastejším zhubným nádorovým ochorením u žien. Úplne novou skupinou liekov, ktorá aj vo svete úspešne pomáha pri liečbe pokročilých štádií tejto choroby, sú takzvané cikliby. U nás nie sú kategorizované, ale Všeobecná zdravotná poisťovňa ich schvaľuje na výnimku. Pacientkam pomáhajú výrazne skvalitniť a zachrániť život. Informuje o tom poisťovňa v tlačovej správe, ktorú zverejnila na svojej stránke.

Dohodu o úhrade ciklibov iniciovala Všeobecná zdravotná poisťovňa v snahe zabezpečiť modernú inovatívnu liečbu čo najväčšiemu počtu svojich poisteniek s touto diagnózou. Už minulý rok sa tak rozšíril zoznam liekov z tejto skupiny, ktoré nie sú štandardne hradené z verejného zdravotného poistenia. „Liečbu ciklibmi u nás od decembra absolvovalo 191 poisteniek. Vývoj medicíny napreduje a my, v záujme našich poistencov, chceme byť jeho dôležitou súčasťou. Som rád, že už dlhodobo patríme k lídrom v podpore a zavádzaní nových spôsobov liečby,“ povedal generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko.

Cikliby sú selektívne inhibítory cyklín-závislej kinázy. Zohrávajú kľúčovú úlohu v signálnych dráhach, ktoré ovplyvňujú bunkový cyklus, rast a množenie nádorových buniek. To vedie k ich starnutiu a smrti, čo má za následok potláčanie rastu nádoru. Cikliby v kombinácii

s hormonálnou liečbou preukázali výrazné zníženie rizika progresie ochorenia a smrti, pričom zachovávajú kvalitu života pacientiek. Liečba ciklibmi je dobre tolerovaná a má menej nežiadúcich účinkov ako chemoterapia. Kombinovaná hormonálna liečba s ciklibmi nie je určená pre všetky typy rakoviny prsníka. O jej indikácii musí rozhodnúť onkológ.

„Nehovoríme tu len o väčšom počte poisteniek, ktorým dnes vieme zabezpečiť túto inovatívnu liečbu. Hovoríme aj o vyššej kvalite života žien s rakovinou prsníka v pokročilom štádiu a ich dlhšom prežívaní. Hovoríme o ženách väčšinou v produktívnom veku, 40 až 50-ročných, ktorým vie moderná medicína ponúknuť to najcennejšie, nádej,“ uviedla podpredsedníčka predstavenstva VšZP Beata Havelková.

Podľa údajov sa u nás objaví ročne až 3700 nových prípadov rakoviny prsníka, celkovo je na Slovensku približne 32 000 pacientiek s touto diagnózou. Medzi postihnutými však stále pribúdajú mladšie ženy. Za posledných 20 rokov sa počet tohto ochorenia vo vekovej skupine 25 – 45 rokov zvýšil až o tretinu. Vysoké percento nádorov prsníka je primárne zachytávané až v pokročilom klinickom štádiu a v priemere 300 žien ročne preto zomrie úplne zbytočne. „Aj preto apelujeme na dôležitosť prevencie, ktorá je tým najúčinnejším spôsobom predchádzania fatálnym dôsledkom mnohých, i onkologických ochorení,“ uzatvára B. Havelková.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA