Sociálne siete

DOMOV

Proti koronavírusu sa na Slovensku bude očkovať v štyroch vlnách

Zverejnené:

Upravené: 24. januára 2021 o 21:21

198

large rusko doktor bdfe
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Bermix Studio

REKLAMA

16. december 2020 13:50 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Proti koronavírusu sa na Slovensku bude očkovať v štyroch vlnách. Cieľom pre úspešné obmedzenie šírenia infekcie je 3,3 milióna zaočkovaných, teda aby bolo očkovanie v populácii efektívne, zaočkovať by sa malo približne 65 % obyvateľov pri štandardnom vývoji epidémie. Vyplýva to z Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky, ktorú v stredu vláda vzala na vedomie s pripomienkami.

V prvej vlne sa budú očkovať zdravotnícki pracovníci, študenti zdravotníckych odborov, zamestnanci domovov sociálnych služieb, silové zložky a pracovníci kritickej infraštruktúry. V druhej vlne to budú pacienti nad 65 rokov a chronicky chorí, klienti domovov sociálnych služieb, imobilní, onkologickí, dialyzovaní alebo pacienti po transplantácii. Do druhej vlny očkovania budú patriť aj pacienti s biologickou liečbou, autoimunitným ochorením, diabetes mellitus, neurologickými závažnými chorobami, kardiovaskulárnymi či závažnými psychiatrickými chorobami.

Tretia vlna očkovania sa týka špecifických komunít s vysokým rizikom šírenia ochorenia. Patriť sem budú učitelia, marginalizované rómske komunity, bezdomovci či azylanti. V štvrtej vlne sa budú očkovať zvyšní obyvatelia nad 18 rokov.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA