Sociálne siete

COVID19

Tretia dávka vakcíny: Kto má na ňu nárok?

Zverejnené:

Upravené: 18. októbra 2021 o 18:52

1092

ockovanie
Unsplash/Mufid Majnun

REKLAMA

18.10. GLOBALNEWS.SK

 Slovákom prichádzajú prvé SMS pozvánky na očkovanie treťou dávkou vakcíny Pfizer účinnej voči koronavírusu. Ministerstvo zdravotníctva vysvetľuje, koho sa to týka a, ako postupovať ak vám neprišla SMS správa.

Prečítajte si tiež: Akčné ženy: Žena si musí samú seba postaviť na prvé miesto

Národné centrum zdravotníckych informácií posiela tretí deň informačné SMS správy každému pacientovi s nárokom na tretiu dávku vakcíny. Tú je aktuálne možné podať kompletne očkovaním pacientom s poruchou imunity a pacientom, ktorým bola podaná dávka základnej očkovacej schémy aspoň pred štyrmi týždňami.

Zároveň sa mohlo stať, že SMS „pozvánku“ na podania tretej dávky dostal aj pacient, ktorý nepociťuje zdravotné problémy, no liečba mu môže narušiť imunitu.

Mohlo by Vás zaujímať: Od 15. októbra sa menia podmienky vstupu na územie SR

„Takéto informačné SMS chodia pacientom, ktorí sú na aktívnej liečbe nádorových ochorení a hematologických malignít, pacientom po transplantácii kmeňových buniek či pacientom s pokročilou alebo neliečenou HIV infekciou.

Veľkú skupinu pozvaných tvoria pacienti liečení imunosupresívnou liečbou, t.J. Liekmi, ktoré potláčajú imunitný systém, napríklad pri rôznych autoimunitných ochoreniach,“ ozrejmilo Ministerstvo zdravotníctva, ako uvádza Pluska.

„V opačnom prípade, teda v prípade, že pacient zdravotné dôvody pociťuje, no nedostal takúto informáciu od NCZI, platí, že mu tretia dávka môže byť podaná na základe písomného odporúčania lekára,“ doplnilo ministerstvo.

K téme: Videli ste už nový vizuál kampane na podporu očkovania?

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA