Sociálne siete

DOMOV

NAKA obvinila 14 ľudí z podvodov s daňovými vratkami. Škoda presahuje 18 mil. eur

Zverejnené:

Upravené: 4. júla 2021 o 13:36

947

large NAKA logo cade
Logo, zdroj: NAKA

REKLAMA

BRATISLAVA – „Suma, z ktorej sa zatočí hlava,“ tak píše o podvodoch NAKA na svojej FB stránke. NAKA totiž obvvinila 14 osôb z podvodov s daňovými vratkami, škoda presahuje neuveriteľných 18 miliónov eur.

NAKA ďalej informuje, že počas troch dní (30.06.-02.07.2021) viac ako 50 policajtov národnej kriminálnej agentúry realizovalo rozsiahlu policajnú akciu s krycím názvom „DANIARI“. Súvisela s činnosťou zločineckej skupiny pôsobiacej na západnom Slovensku. „Počas akcie sme vykonali viaceré prehliadky rôznych priestorov a zadržali 14 osôb, ktoré už vyšetrovateľ obvinil z daňovej trestnej činnosti a zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny,“ pokračuje NAKA.

Podľa NAKA ide o bývalých čelných predstaviteľov Finančnej správy Slovenskej republiky, zamestnancov daňového úradu na rôznych stupňov riadenia, ktorí mali zneužívať svoju právomoc a prijímať úplatky za zabezpečenie vyplatenia nadmerného odpočtu, vrátane štatutárnych orgánov podnikateľských subjektov a ďalších osôb, ktoré celú činnosť zločineckej skupiny mali koordinovali. „Členovia zločineckej skupiny mali vzájomne a koordinovaným konaním zabezpečiť, že si konkrétne spriaznené daňové subjekty neoprávnene uplatnili nárok na vrátanie DPH (tzv. nadmerný odpočet). Následne mali zabezpečiť priebeh daňovej kontroly alebo miestneho zisťovania tak, aby napriek neoprávnenosti žiadaných nadmerných odpočtov došlo k ich vyplateniu. Jednotlivým členom zločineckej skupiny a zamestnancom daňového úradu mali za to poskytovať úplatky.“

A podľa NAKA celkový, len doteraz zadokumentovaný rozsah neoprávnene vyplatených nadmerných odpočtov v prospech tejto zločineckej skupiny, presahuje sumu 18 miliónov eur. Vyšetrovateľ spracoval podnet na väzobné stíhanie viacerých osôb. Počet obvinených ani výška zistenej škody s najväčšou pravdepodobnosťou nie je konečná. Vyšetrovatelia naďalej pokračujú v objasňovaní tejto rozsiahlej trestnej činnosti.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA