Sociálne siete

Knihy

Svet sa nás naozaj týka. Kniha o jezídskej komunite podporí medicínske projekty

Celý výťažok z predaja knihy pôjde na podporu medicínskych projektov..

Zverejnené:

Upravené: 4. júna 2021 o 13:17

386

bandzak
Foto: Martin Bandžák

REKLAMA

BRATISLAVA – „Volám sa Martin Bandžák, som fotograf a už 20 rokov vám prinášam obrazové svedectvo katastrof z rôznych kútov sveta,“ prihovára sa Martin na stránke StartLabu, kde sa snaží vyzbierať čo najviac peňazí na knihu fotografií a textov Jehe Bereeni. Celý výťažok z tejto knihy, ktorá je limitovanou edíciou, pôjde na podporu medicínskych projektov humanitárnej organizácie MAGNA.

V knihe zachytáva jedinečné okamihy jezídskej komunity. Umožnili mu nahliadnuť do hlboko pochovaných spomienok a on to všetko ponúka nám, Slovákom v jedinečnej knihe. Texty k fotkám napísala jeho partnerka Denisa. Kniha bude mať 104 strán, 35 čiernobielych a 23 farebných fotografií. Formát 210×245 mm a bude umiestnená v nadrozmernom skladanom plagáte.

„V posledných piatich rokoch som opakovane cestoval do severného Iraku, aby som mohol zdokumentovať emóciu života traumatizovanej jezídskej komunity. Fotografie zachytávajú príbehy ľudí, ktorí prežili genocídu a nemajú jazvy len na tele ale ešte oveľa hlbšie vo svojom vnútri,“ približuje Martin.

Fotografie zachytávajú príbehy žien a dievčat, ktoré bojovníci Islamského štátu uniesli a násilím z nich urobili sexuálne otrokyne. Približuje chlapcov, z ktorých sa nedobrovoľne stali vojaci. Fotografie v knihe sú nielen tragickou pripomienkou nedbanlivosti ľudstva voči ľudskosti, ale vyžarujú aj teplo, zachytávajúc obdiv, ale aj nádej na lepšiu budúcnosť týchto ľudí.

kniha

Foto: Martin Bandžák

Ako môžete prispieť?

Kúpte si plagát Jehe Bereeni v rozmere 70 x 40 cm. Minimálna výška príspevku je 15 €. Originálny plagát, ktorý zároveň funguje ako obal knihy. Kúpte si knihu Jehe Bereeni a v nej bude aj vaše meno. Minimálna výška príspevku je 35 €.

bandzakKúpte si knihu Jehe Bereeni a k nej dostanete knižku Siempre od Martina Bandžáka. Minimálna výška príspevku je 70 €. Kniha Siempre je svedectvom a spomienkou na takmer desať rokov jeho návratov do komunity Subtiava v odľahlej časti Nikaraguy.

Objednajte si špeciálnu edíciu Jehe Bereeni. Minimálna výška príspevku je 100 €. Špeciálna edícia obsahuje: dva  archívne pigmentové výtlačky na fotografickom papieri Hahnemühle: fotografia od Martina Bandžáka a kresba ilustrátorky Tero Abáffy (každý 20 × 15 cm). Každý výtlačok je podpísaný a očíslovaný umelcami v náklade 100 kusov + podpísané prvé vydanie knihy Jehe Bereeni a vaše meno v knihe.

Alebo sa rozhodnite pre zberateľskú edíciu Jehe Bereeni. Minimálna výška príspevku 500 €. Obsahuje dva archívne pigmentové výtlačky na fotografickom papieri Hahnemühle: fotografia od Martina Bandžáka a kresba ilustrátorky Tero Abáffy každý 70 × 50 cm. Každý výtlačok je podpísaný a očíslovaný umelcami v náklade 10 kusov + podpísané prvé vydanie knihy Jehe Bereeni a vaše meno v knihe.

MAGNA

„Nečinnosť a mlčanie väčšiny, ktoré často spôsobuje smrť tisícom ľudí, bolo súčasťou toho, čo mňa a Denisu Augustínovú motivovalo pred 20 rokmi k vytvoreniu efektívneho a flexibilného systému zdravotnej a humanitárnej pomoci. Svedectvo, rozprávanie o osudoch trpiacich a ochota pomôcť im sa stali základom pre vytvorenie organizácie MAGNA,“ spomína si Martin Bandžák.

Dnes je to stále podstata toho, čo robia. Liečia a zároveň dokumentujú osudy obetí katastrof a konfliktov. Prinášajú obrazové a písomné svedectvá zo zabudnutých častí sveta, ktoré by sa inak k širokej verejnosti vôbec nedostali.

denisa

Na snímke Denisa, foto: Martin Bandžák

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA