Sociálne siete

Nezaradené

Macron v Pekingu vyzval čínskeho lídra, aby presvedčil Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine

Zverejnené:

Upravené: 6. apríla 2023 o 14:16

335

Zdroj: citizien.co.za

REKLAMA

Globalnews

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval čínskeho vodcu Si Ťin-pchinga, aby vzdelával Rusko a pomohol ukončiť vojnu na Ukrajine.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Macron na rokovaniach v Pekingu povedal, že Západ by mal angažovať Peking, aby pomohol ukončiť vojnu a zabrániť „špirále“ napätia, ktorá by mohla rozdeliť svet na bojujúce bloky.

„Ruská agresia na Ukrajine zasadila úder medzinárodnej stabilite. Viem, že sa na vás môžem spoľahnúť, že privediete Rusko k rozumu a privediete všetkých späť k rokovaciemu stolu,“ povedal Macron, stojaci vedľa čínskeho prezidenta na začiatku ich stretnutia.

Si Ťin-pching vo svojich vyjadreniach po stretnutí s Macronom vyzval na rozhovory medzi oboma stranami a politické riešenie vojny na Ukrajine.

Rozhovory boli „úprimné a konštruktívne“, uviedol Elyzejský palác, zatiaľ čo Peking uviedol, že diskusie boli „priateľské“ a „hĺbkové“.

Macron tiež požiadal Si Ťin-pchinga, aby vyvíjal tlak na Rusko, aby dodržiavalo medzinárodné pravidlá o nešírení jadrových zbraní.

Čínsky vodca povedal, že všetky krajiny by mali rešpektovať nešírenie jadrových zbraní, bez toho, aby spomenul Rusko.

Macron predtým povedal, že prístup k mieru na Ukrajine bude hlavnou témou jeho rozhovoru s čínskym lídrom počas jeho návštevy Pekingu.

Podľa mediálnych zdrojov v Elyzejskom paláci sa francúzska strana domnieva, že vzhľadom na úzke vzťahy s Ruskom môže byť Čína jednou z mála krajín, ktoré môžu „zmeniť pravidlá hry“ v kontexte vojny na Ukrajine.

Do Číny pricestovala aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Na druhý deň zdôraznila, že úloha ČĽR vo vzťahu k vojne na Ukrajine bude dôležitá pre vzťahy s EÚ.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA