Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Kim Čong-un vyzval KĽDR, aby bola pripravená kedykoľvek vykonať jadrové útoky

Zverejnené:

Upravené: 20. marca 2023 o 9:40

265

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes vyzval svoju krajinu, aby bola pripravená kedykoľvek vykonať jadrové útoky na odvrátenie vojny. S odvolaním sa na severokórejskú agentúru KCNA to uviedla agentúra Reuters, podľa ktorej Pchjongjang v nedeľu odpalom balistickej rakety simuloval taktický jadrový útok. Podľa agentúry AP išlo o simuláciu útoku na Južnú Kóreu.

Komunistická krajina pri nedeľnom teste podľa svojho vyhlásenia odpálila raketu vybavenú maketou jadrovej hlavice, ktorá uletela 800 kilometrov a potom zasiahla cieľ vo výške 800 metrov nad hladinou Japonského mora na mieste, ktoré v simulácii predstavovalo „významný cieľ nepriateľa“.

Kim, ktorý na test dohliadal, uviedol, že cvičenie zlepšilo skutočné vojnové schopnosti armády. Súčasná situácia, keď podľa neho nepriatelia čoraz viac chcú agresiu proti KĽDR, vyžaduje, aby krajina exponenciálne posilnila svoju schopnosť jadrového odstrašenia, myslí si.

Slovami o nepriateľoch Kim narážal na Spojené štáty a Južnú Kóreu a ich rozsiahle vojenské cvičenie, ktoré začalo pred týždňom a bude trvať do 23. marca. Pchjongjang tvrdí, že cvičenie je prípravou na inváziu, spojenci trvajú na tom, že ide o obranné manévre vyvolané potrebou reagovať na nebezpečenstvo zo strany KĽDR.

Tento rok už komunistická krajina podľa AP odpálila okolo 20 rakiet, vlani ich bolo rekordných viac ako 70, vrátane medzikontinentálnych balistických striel schopných dosiahnuť americkú pevninu. Americkí a juhokórejskí predstavitelia aj preto varovali, že sa komunistická krajina môže pripravovať na prvý jadrový test od roku 2017.

Poľský minister obrany potvrdil odhalenie špionážnej siete Ruskej federácie

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA