Sociálne siete

ZAHRANIČIE

Nová Guinea má najviac rozmanité rastlinstvo zo všetkých ostrovov na svete

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 11:33

224

thislocalguidelocatedaspectacularrhododendroninbloominthecromwellmountainsofpapuanewguinea creditrbgkew ab

REKLAMA

8. august 2020 20:00 SITA, redakcia

BRATISLAVA 8. augusta (SITA) – Najrozmanitejšie rastlinstvo má zo všetkých ostrovov na svete Nová Guinea. Botanici, ktorí na najväčšom tropickom ostrove sveta vykonali prvý úplný súpis rastlín, objavili viac ako 13-tisíc druhov rastlín. Ich zistenia, ktoré popisujú v žurnále Nature, by mali pomôcť pri udržaní a ochrane novoguinejskej flóry.

Nová Guinea je domovom niektorých z najlepšie zachovaných ekosystémov na planéte, či už sú to pobrežné mangrovy, obrovské územia tropického lesa či vysokohorské lúky. Ako uviedol Rodrigo Cámara-Leret z Zürišskej univerzity, Nová Guinea „je rajský ostrov, ktorý sa hemží životom“ a je celosvetovo uznávaná ako centrum biologickej rozmanitosti. Poznatky o tamojšej flóre však zostali „po celé roky rozptýlené, čo obmedzuje výskum v tejto mnohotvárnej oblasti,“ dodal. Odborníci z 19 krajín identifikovali a pomenovávali exempláre, z ktorých najstaršie sa datovali do 17. storočia, uchované po celom svete.

Predošlé odhady počtu raslinných druhov na ostrove sa pohybovali okolo 9- až 25-tisíc. Vedci overili totožnosť vyše 23 000 názvov rastlín z viac ako 704 000 exemplárov. Našli pritom 13 634 druhov rastlín, ktoré patrili do 1 742 rodov a 264 čeľadí. To značne presahuje diverzitu flóry na ďalších ostrovoch, ako napríklad Madagaskar a Borneo. Z daných rastlín bolo pritom 68 % takých, ktoré sa dajú nájsť len na ostrove.

Z výskumu vzišlo napríklad najavo, že v časti ostrova, ktorý pripadá Indonézii, tvoria orchidey 17 % flóry a v Papue-Novej Guinei 20 %. Nová Guinea je tiež domovom vzácnych rododendronov a begónií, ktoré dosiaľ nikto neopísal. Stromy predstavovali 29 % zo všetkých druhov. V Amazónii, ktorá je 6,4-násobne väčšia ako ostrov, je pre porovnanie 2,6-násobne viac druhov stromov.

Súpis rastlín z Novej Guiney teraz využijú odborníci na to, aby pripravili plány na ochranu vzácnej diverzity flóry na ostrove. Identifikácia a pomenovanie rastlín je podľa Tima Utteridgea z Royal Botanic Gardens, Kew prvým krokom k ochrane rastlín. „Ak ich stratíme, neexistuje spôsob, ako ich vrátiť späť z iných miest, pretože sa nedajú nájsť mimo ostrov. Máme naozajstnú zodpovednosť ochrániť tento unikátny rastlinný život,“ cituje botanika spravodajský portál BBC.

Odborníci varujú, že je naliehavo potrebné vykonať ďalšie botanické prieskumy s cieľom zbierať neznáme druhy, ešte predtým, ako zmiznú. Na pláne sú aj štúdie DNA.

Od roku 1970 identifikovali 2 812 nových druhov rastlín z Novej Guiney. Experti odhadujú, že v priebehu ďalších 50 rokov pribudne do 4 000 ďalších nových druhov.

Pôvodný článok:
https://www.bbc.com/news/science-environment-53668124

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA