Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Stoltenberg: NATO v podpore Ukrajiny nepoľaví. S Britániou sľúbili ďalšiu pomoc a vybavenie

Zverejnené:

Upravené: 25. novembra 2022 o 14:46

264

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Severoatlantická aliancia nepoľaví v podpore Ukrajiny a bude jej naďalej poskytovať zbrane a vojenskú techniku ​​potrebnú pre ťažké zimné mesiace obrany proti ruskej agresii. 

Vyhlásil to dnes generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, podľa ktorého aliančné krajiny navýšia dodávky aktuálne potrebného vybavenia ako sú rušičky dronov, palivo či zimná výstroj.

„Najlepší spôsob, ako zvýšiť šance na mierové riešenie, je podporovať Ukrajinu,“ povedal dnes Stoltenberg na tlačovej konferencii, kde predstavil program rokovania aliančných ministrov zahraničia začínajúceho budúci utorok v Bukurešti. Od stretnutia očakáva zhodu na navýšení dodávok spomínaného vybavenia, ktoré už v súčasnosti podľa neho aliancia Ukrajine poskytuje. Kyjev sa v poslednej dobe stretáva s útokmi Iránom dodaných dronov explodujúcich po útoku na cieľ, proti ktorým mu má pomôcť technika rušiaca signál bezpilotných strojov.

K schôdzke ministrov sa podľa Stoltenberga pripojí ich ukrajinský kolega Dmytro Kuleba, s ktorým budú preberať aj ďalšie potreby ukrajinskej armády. Šéf NATO dodal, že sa ministri budú baviť aj o ďalších dodávkach zbraní, ktoré by umožnili modernizáciu ukrajinskej armády a jej prispôsobenie aliančným štandardom.

„Vyzvem spojencov, aby ďalej navýšili svoju podporu, najmä pri systémoch protivzdušnej obrany,“ uviedol Stoltenberg. Západné krajiny začali v posledných mesiacoch v reakcii na masívne ruské raketové útoky dodávať Ukrajine vyspelú obrannú techniku, Kyjev však vzhľadom na nepoľavujúce útoky proti energetickej infraštruktúre a civilným cieľom potrebuje viac napríklad systémov protivzdušnej obrany.

Ministri budú tiež rokovať so svojimi kolegami z Moldavska, Gruzínska a Bosny, ktorých krajina obávajúca sa ruskej rozpínavosti chce podľa Stoltenberga aliancie naďalej podporovať. NATO podnikne „ďalšie kroky, ktoré pomôžu ochrániť ich nezávislosť a posilnia ich schopnosť brániť sa“, povedal šéf aliancie bez podrobností.

Témou dvojdňového ministerského zasadnutia budú aj vzťahy s Čínou, ktorú aliancia vzhľadom na jej vojenské aktivity považuje za rastúcu výzvu. Ruská agresia podľa Stoltenberga odhalila nebezpečnú závislosť krajín NATO na ruských energiách, z čoho sa aliancia musí poučiť. „Musíme zhodnotiť, ako sme závislí na ďalších autoritárskych režimoch, predovšetkým na Číne,“ dodal.

V Kolumbii suspendovali sudkyňu, na pojednávaní ležala polonahá v posteli

Šéf britskej diplomacie navštívil Kyjev, prisľúbil pomoc

Britský minister zahraničia James Cleverly dnes navštívil Kyjev, kde ho prijal prezident Volodymyr Zelenskyj a rokoval aj so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebou. Šéf britskej diplomacie v ukrajinskej metropole prisľúbil ďalšiu britskú pomoc, konkrétne dodávku 24 sanitiek a poskytnutie troch miliónov libier na rekonštrukciu infraštruktúry, poškodenej ruskými útokmi.

„Pán prezident Zelenskyj, Spojené kráľovstvo vás podporuje činy, nielen slovami,“ napísal Cleverly na twitteri po stretnutí s hlavou štátu. „Slová nestačia. Slová v tejto zime neobstarajú elektrinu. Slová neochránia pred ruskými raketami. Spojené kráľovstvo o Ukrajine len nehovorí, poskytujeme konkrétnu podporu obrane Ukrajiny,“ zdôraznil po rokovaní so šéfom ukrajinskej diplomacie.

Nový balík britskej pomoci má podporiť obnovu infraštruktúry, vrátane škôl a detských domovov, zničených počas vojny. Tieto prostriedky pomôžu aj obetiam sexuálneho násilia spáchaného za ruskej agresie, napísala agentúra Ukrinform. Okrem 24 sanitiek by Británia mala podľa agentúry poskytnúť aj 11 vozidiel pre záchranárov, vrátane šiestich obrnených vozidiel.

Cleverly navštívil Kyjev len krátko po britskom premiérovi. Rishi Sunak sobotnú návštevu Kyjeva využil na predstavenie nového balíčka obrannej pomoci vo výške 50 miliónov libier, ktorý zahŕňa 125 protilietadlových diel a ďalšie vybavenie proti dronom, a tiež humanitárnu pomoc vo výške 16 miliónov libier. Začiatkom novembra oznámil Londýn dodávku ďalších tisícky rakiet zeme-vzduch. Spojené kráľovstvo taktiež poskytuje ukrajinskej armáde zimné vybavenie a podieľa sa na výcviku ukrajinských vojakov.

Ukrajinu od začiatku ruskej agresie navštívil aj Sunakov predchodca Boris Johnson, ktorý do ukrajinskej metropoly zavítal hneď trikrát. Londýn, ktorý patrí k najbližším spojencom Ukrajiny, tento rok sľúbil poskytnúť Kyjevu pomoc vo výške 2,3 miliardy libier.

Maďarsko schváli vstup Švédska a Fínska do NATO až v budúcom roku

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA