Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

VIDEO: Budúcnosť je tu. Nový samovražedný dron udivuje svojimi schopnosťami

Zverejnené:

Upravené: 24. novembra 2022 o 12:15

710

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

V bojovom tempe sa pohybuje ulicami miest aj vo vnútri samotných budov. Tie dokáže vďaka umelej inteligencii podrobne skenovať a prehľadávať. Nájde ozbrojeného nepriateľa a na príkaz operátora, ale aj sám od seba ho dokáže zlikvidovať. Izraelská spoločnosti Elbit Systems sľubuje, že jej dron Lanius kombinuje rad technológií, ktoré môžu priniesť prielom pri bojoch v meste.

Elbit Systems uviedla, že Lanius je určený na operácie na krátku vzdialenosť v mestskom prostredí. Môže fungovať oddelene alebo byť súčasťou celej robotickej a autonómnej bojovej platformy Legion-X, ktorú firma postupne vyvíja. Ide o sieť prepojených bojových prostriedkov, ktorá môže koordinovať operácie rozmanitých robotických systémov.

Malý dron Lanius môže na miesto misie dopraviť transportného multikoptéra alebo ho môže vypustiť vojak z ruky. Obratnosťou a rýchlosťou sa Lanius vyrovná závodným dronom. Dokáže manévrovať rýchlosťou až 20 m/s. Poháňa ho malá lítiová batéria a let trvá 7 minút. Na splnenie úlohy to stačí.

Lanius je vybavený GPS a technológiami umelej inteligencie s integrovaným modulom NVIDIA Jetson TX2, ktoré umožňujú navigáciu k budove, jej skenovanie s cieľom identifikovať otvory na preniknutie dovnútra.

V interiéri sa vie vyhýbať objektom a po nájdení skupiny ľudí Lanius podľa výrobcu dokáže určiť, kto je naozaj nepriateľ a či je ozbrojený. Potom ho prípadne dokáže zlikvidovať samovražedným útokom, ktorý na diaľku potvrdí operátor. Keď ale napríklad v podzemí vypadáva komunikácia, zrejme vie dron pracovať aj autonómne.

Spojenie rôznych funkcií do jedného ľahkého dronu, ako je Lanius, sa zdá byť prevratnou zmenou, pokiaľ ide o poskytnutie nástrojov, ktoré vojaci potrebujú na modernom bojisku, píše o novinke denník The Jerusalem Post. To podľa neho znamená, že vojak už nemusí nutne riskovať svoj život. Vyslanie týchto bezpilotných lietadiel môže znížiť aj počet obetí, ktorými by sa mohli stať aj civilisti či zadržanie rukojemníkov.

V Kolumbii suspendovali sudkyňu, na pojednávaní ležala polonahá v posteli

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA