Sociálne siete

DOMOV

Komunikáciu úmrtia Lučanského nemala viesť len ministerka spravodlivosti, tvrdí prezidentka

Zverejnené:

Upravené: 21. januára 2021 o 17:31

528

large prezidentka ea
ZDROJ: Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová/SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

17. január 2021 02:30 SITA, redakcia

BRATISLAVA – O udalostiach spojených s úmrtím policajného exprezidenta Milana Lučanského nemala viesť komunikáciu len sama ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí). V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Hlava štátu si myslí, že verejne komunikovať mohli v danej veci aj iní členovia vlády, ktorých sa udalosť rezortne dotýka, čo by pomohlo celej veci.

Podľa Čaputovej chýbala v komunikácii o Lučanského úmrtí dávka empatie, ktorá by bola popri informačnej rovine nápomocná. O celej veci mali podľa hlavy štátu viac informovať aj orgány činné v trestnom konaní za dodržania podmienky, aby nebolo narušené vyšetrovanie. Prezidentka však uvítala zriadenie komisie, ktorá má prešetriť udalosti súvisiace s úmrtím policajného exprezidenta.

„Myslím, že sa komisia stretla so záujmom celého spektra politických strán vrátane opozície, a to je veľmi dobre, pretože je to tým pádom hra s otvorenými kartami. To je vždy na prospech veci, ktorá sa javí ako sporná. Považujem to za dobrý krok, aby sa vysvetlili veci, ktoré sú považované za nezrozumiteľné a nejasné,“ dodala Čaputová.

Bývalý prezident Policajného zboru Milan Lučanský zomrel v stredu 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým v Ústave na výkon trestu odňatia slobody v Prešove pokúsil o samovraždu. Ešte predtým v prvej polovici decembra musel podstúpiť operáciu po tom, čo sa podľa vlastných slov v cele zranil. Lučanský bol väzobne stíhaný pre obvinenie v kauze Judáš.

Manažment vakcinácie treba nastaviť tak, aby sa vakcíny nevyhadzovali

Manažment vakcinácie proti ochoreniu COVID-19 treba nastaviť tak, aby sa vakcíny nevyhadzovali. Povedala to v diskusnej relácii Čaputová. Hlavu štátu znepokojili medializované informácie o tom, že niektoré vakcíny, ktoré sa v daný očkovací deň nespotrebujú, sú vyhadzované.

Čaputová v diskusii uviedla, že manažment vakcinovania je potrebné nastaviť tak, aby nespotrebované vakcíny dostali v ten istý deň okrem ľudí z prvej očkovacej skupiny aj ľudia, ktorí patria medzi najviac ohrozené skupiny.

Čaputová nevidí posun v riadení koronakrízy zo strany vlády

Čaputová nevidí posun v riadení koronakrízy zo strany vlády. Uviedla to v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. Podľa nej prišiel januárový lockdown neskoro, pričom odborníci upozorňovali na potrebu skoršieho lockdownu.

„Teraz sa znovu hovorí o celoplošnom testovaní. V pondelok je ohlásené, v utorok je informácia, že nie je dostatok testov, v stredu sa vyjadria koaliční lídri, že ho celkom nepodporujú. Chcem tým povedať, že množstvo ľudí, ktorí by mali takúto akciu realizovať, sa dostáva do stresu a pod tlak,“ povedala Čaputová. Okrem pragmatických krokov by prezidentka privítala aj predvídateľnosť krokov vlády.

Míňať energiu na osobné konflikty nie je namieste

Míňať v súčasnej situácii energiu na osobné konflikty v rámci vládnej koalície nie je namieste. V diskusnej relácii to uviedla prezidentka. Hlava štátu tak reagovala na konflikty medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽaNO) a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS).

„Situácia je objektívne nesmierne vážna. Míňať energiu na osobné konflikty je teraz absolútne nemiestne. Keď si predstavím, že večer pozerajú televízne noviny alebo sú pri internete bežní ľudia, ktorí sú už niekoľko týždňov zavretí doma, sú zneistení, možno prišli o prácu či člena rodiny a pozerajú na to, ako vláda rieši vnútorný konflikt, musí to byť frustrujúce,“ povedala Čaputová.

Hlava štátu si nemyslí, že súčasná vláda je zodpovedná za 4 300 úmrtí, ako vyčítal Matovič Sulíkovi. Premiér by podľa nej mal pri svojich výrokoch myslieť na to, ako sa môžu cítiť pozostalí po obetiach ochorenia COVID-19. Matovič by sa podľa nej mal snažiť buď spor so Sulíkom vyriešiť, alebo v prípade, ak už v neho nemá dôveru, odvolať Sulíka z postu ministra hospodárstva. „Bolo to mrazivé. Ak premiér stojí pred tabuľou kde tvrdí, že jeho minister, teda člen vlády, na ktorej stojí, spôsobil 4 300 zbytočných úmrtí, je to priznanie v priamom prenose a veľmi závažné tvrdenie. Takéto tvrdenie treba rýchlo sebareflektovať alebo ho treba vysvetliť a dementovať,“ dodala Čaputová.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA