Sociálne siete

DOMOV

Novým špeciálnym prokurátorom bude Daniel Lipšic

Zverejnené:

Upravené: 9. februára 2021 o 10:35

685

large lipcis ebcac
ZDROJ: Daniel Lipšic, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

5. február 2021 19:11 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Novým špeciálnym prokurátorom bude advokát Daniel Lipšic. Svoj hlas mu odovzdalo 79 poslancov Národnej rady SR (NR SR). Lipšic vo voľbe ako jediný neprokurátor uspel medzi prokurátormi Jánom Šantom, Petrom Kyselom a Vasiľom Špirkom.

Na voľbe sa zúčastnilo celkovo 117 členov zákonodarného orgánu. Peter Kysel získal tri hlasy poslancov, Jána Šantu a Vasiľa Špirka nevolil nikto.

Reakcie politikov a osobností

Daniel Lipšic je podľa ministra obrany Jaroslava Naďa (OĽaNO) zárukou spravodlivosti a tvrdého postoja ku všetkým, ktorí si to zaslúžia. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti. Podľa Naďa sa Lipšica boja a najviac ho „okydávajú“ mafiánske štruktúry strán Smer-sociálna demokracia, Hlas-sociálna demokracia či fašisti.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka víta zvolenie nového špeciálneho prokurátora. „Gratulujem Danielovi Lipšicovi k zvoleniu a teším sa na vzájomnú spoluprácu,“ povedal Žilinka. Jeho reakciu poskytla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Daniel Lipšic dostatočne presvedčivo neodstránil pochybnosti o tom, či funkciu bude vykonávať naozaj nezávisle od svojej nedávnej politickej aj advokátskej minulosti. V reakcii na jeho zvolenie za špeciálneho prokurátora to uviedla organizácia Via Iuris. Doplnila však, že advokát určite disponuje odbornosťou a odvahou, ktoré sú nevyhnutné pre výkon tejto funkcie. V tlačovej správe o tom informovala Katarína Žitniaková z Via Iuris.

„Ani po verejnom vypočutí úplne nepresvedčil verejnosť o svojej nezávislosti od politických predstaviteľov. Rovnako je otázne, ako vyrieši svoj konflikt záujmov v kauzách, v ktorých vystupuje ako advokát a ktoré zároveň rieši úrad špeciálnej prokuratúry,“ napísala Via Iuris. Pripomenula, že úlohou špeciálneho prokurátora je kontrolovať výkon funkcie všetkých prokurátorov úradu špeciálnej prokuratúry. V tom ho nemôže zastúpiť ani jeho zástupca, ktorý je mu podriadený rovnako ako ostatní prokurátori tohto úradu.

Podľa organizácie potrebuje Slovensko v situácii, keď je bývalý špeciálny prokurátor väzobne stíhaný, na čele tak dôležitej inštitúcie človeka, ktorý prispeje k postupnému navráteniu dôvery v justíciu a ktorý spoločnosť nepolarizuje. „Preto je dôležité, aby bol špeciálnym prokurátorom odborník, ktorý nielen koná spravodlivo a nezávisle, ale pri ktorom aj verejnosť uverí, že všetky jeho rozhodnutia a postupy sa dejú bez ohľadu na jeho osobné či politické väzby. Zostáva nám len dúfať, že počas siedmich rokov vo funkcii nás nový špeciálny prokurátor Daniel Lipšic presvedčí o svojej nezávislosti od politikov či bývalých klientov a o vernosti len k zákonu,“ uzavrela Via Iuris.

Článok sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA