Sociálne siete

DOMOV

Prvá zahraničná cesta českého premiéra mierila opäť na Slovensko

Zverejnené:

Upravené: 12. januára 2022 o 13:22

1229

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Premiéri Česka a Slovenska Petr Fiala a Eduard Heger sa zhodli, že jadro musí byť súčasťou energetického mixu oboch krajín.

Hovorili aj o českom predsedníctve v Rade Európskej únie a Slovenskom prostredníctve vo Visegrádskej skupine, ktorá na obe krajiny čaká v druhom polroku tohto roku, o bezpečnosti alebo o koronavírusovej pandémii. Je to prvá Fialova zahraničná cesta vo funkcii premiéra.

Heger ocenil, že Fialova prvá cesta smerovala tradične na Slovensko, označil to za symboliku krátko po novom roku. Premiér považuje Česko za najdôležitejšieho politického aj ekonomického partnera. Fiala doplnil, že si nevedel predstaviť, že by ako prvý navštívil inú krajinu ako Slovensko. Oba štáty podľa neho majú priateľské vzťahy na mnohých úrovniach.

Premiéri sa zhodli, že budú zastávať spoločnú pozíciu ohľadom energetickej politiky. Spoločným českým a slovenským záujmom je podľa nich zahrnutie jadra do energetického mixu ako trvalého čistého zdroja. Uhlíkovú neutralitu je nutné podľa Fialy dosiahnuť bez sociálno-ekonomických dopadov, nie na úkor občanov. Heger v tejto súvislosti spomenul, že každá krajina má inú štartovaciu pozíciu a je nutné to rešpektovať.

AKTUALITA: Vláda odsúhlasila uzavretie dohody o obrannej spolupráci s USA

Predsedníctvo Česka v EÚ a Slovenska vo V4 môžu byť podľa Hegera príležitosťou na to, aby obe krajiny spoločne udávali tón a smerovali politiku v európskom priestore. Zdôraznil, že oba kabinety sú proeurópske a zakladajú vládnutie na hodnotách právneho štátu a rešpektovaní ľudských práv.

Fiala nechcel konkretizovať priority predsedníctva v EÚ, s Hegerom sa ale dohodli, že Česko a Slovensko sa o nich bude vzájomne informovať. „Budeme sa ich snažiť zladiť tak, aby to dohromady dávalo nejaký zmysel a prinieslo to čo najlepší výsledok,“ dodal český premiér.

Predsedovia vlád sa tiež dohodli, že na prelome apríla a mája by sa mohlo uskutočniť spoločné zasadnutie českej a slovenskej vlády. Tradičné stretnutie kabinetov v poslednom čase prekazila pandémia covidu-19.

Polovica Európy sa v priebehu najbližších týždňov nakazí Covidom, vyhlásila WHO

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA