Sociálne siete

DOMOV

Prezidentka si uctila 76. výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2021 o 12:32

305

large caputova ade
ZDROJ: Prezidentka Zuzana Čaputová počas položiena venca pri Pamätníku obetiam holokaustu, SITA/Branislav Bibel

REKLAMA

27. január 2021 21:20 SITA, redakcia

BRATISLAVA – História ukazuje, že nenávisť nie je riešením, iba spôsobuje ďalšie utrpenie. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Reagovala tak na 76. výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime, ktoré si dnes pripomenula položením venca a kamienka pred Pamätník obetí holokaustu na Rybnom námestí v Bratislave. Samotný holokaust bol podľa nej najväčšou tragédiou v histórii ľudstva.

„Pripomeňme si dnes nielen následky tejto tragédie, ale aj jej príčiny – šírenie klamstiev, nenávisti a podnecovanie k násiliu. S takýmito javmi sa, žiaľ, stretávame aj v súčasnosti. Holokaust nie je židovská tragédia, je to tragédia nás všetkých,“ napísala prezidentka.

Podľa hlavy štátu je preto dôležité neustále prinášať svedectvo o holokauste a uctievať si pamiatku miliónov Židov, ktorí sa stali jeho obeťami.

Šeliga: Holokaust nezačal zberným táborom v Seredi

„Dnešná spomienka na obete holokaustu má pre mňa obzvlášť trpkú príchuť. Vyše 70 000 slovenských obetí holokaustu z čias druhej svetovej vojny si totiž tento rok pripomíname vo veľmi zvláštnej atmosfére. Je poznačená snahou novodobých fašistov odstrániť z nášho trestného poriadku ustanovenia trestajúce extrémizmus, šírenie nenávisti a lží o holokauste. Je poznačená výrokmi niektorých nezodpovedných politikov strašiacich celosvetovým sprisahaním, novým svetovým poriadkom či Sorosom. Je poznačená masívnym šírením hoaxov, ale aj šokujúcim výsledkom prieskumu verejnej mienky, ktorý nám ukázal, že viac ako polovica našich občanov je náchylná veriť konšpiračným teóriám o tajnom vplyve Židov.

Dnes si viac ako kedykoľvek predtým musíme pripomenúť, čo viedlo k holokaustu a utrpeniu tisícov našich spoluobčanov. Holokaust nezačal zberným táborom v Seredi či transportom do nacistických koncentrákov. Holokaust sa začal šírením lživých rečí, postupným vytváraním obrazu nepriateľa a dehumanizáciou Židov. Až neskôr prišli legislatívne obmedzenia, organizované násilie a genocída.

Dnes sme si pri pamätníku na Rybnom námestí v Bratislave pripomenul vyše 70 000 obetí holokaustu z územia Slovenska. Ich tragický osud pre nás musí byť mementom. Je to náš záväzok bojovať s fašizmom a už v zárodku sa rázne vysporiadať s ideológiami, slovami a činmi, ktoré viedli k utrpeniu, násiliu a genocíde.“

Korčok: Spoločnosť dnes vzdáva úctu miliónom zavraždených Židov

Spoločnosť si každoročne 27. januára pripomína výročie oslobodenia koncentračného tábora Osvienčim-Birkenau a vzdáva tak úctu miliónom zavraždených židov a všetkých tých, ktorých zabila zvrátená ideológia. Vyhlásil to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

„Šoa je historickým mementom, ale zároveň je aj apelom do súčasnosti, aby sme neboli hluchí a slepí voči všetkým prejavom nenávisti a extrémizmu. Tohto zla je dnes okolo nás príliš veľa a preto nesmieme byť voči nemu ľahostajní,“ zdôraznil šéf slovenskej diplomacie.

Nenávistné prejavy vedú k ohrozovaniu práv a ľudských životov

Holokaust by mal byť pre spoločnosť výstrahou, že nenávistné prejavy nesú hrozbu ohrozujúcu práva a životy ľudí. Vo svojom statuse na sociálnej sieti to pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu uviedla verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová. Pripomenula, že o život vtedy prišlo šesť miliónov Židov a obeťami sa stali aj ďalšie perzekvované skupiny ľudí ako napríklad politickí oponenti, osoby so zdravotným postihnutím, Rómovia či ľudia z LGBTI komunity.

„Oslobodenie koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau, od ktorého dnes uplynulo 76 rokov, nám pripomína, že tragédia, ktorá spoločnosť postihla vo forme holokaustu, pre nás musí byť zdvihnutým prstom a upozornením, že nenávistné prejavy v sebe nesú hrozbu vyústenia do nebezpečných praktík ohrozujúcich práva a životy ľudí,“ napísala Patakyová. Dodala, že spoločnosť má uprednostniť úctu, inklúziu a rešpekt.

Bučková: Spoločnosť čelí alarmujúcemu nárastu popierania holokaustu

Ľudstvo dnes čelí alarmujúcemu nárastu popierania holokaustu a antisemitizmu, a to dokonca aj v tých krajinách, kde sa priamo udial. Ľudia však musia nenávisti čeliť a podporovať ľudskú dôstojnosť. Vo svojom profile na sociálnej sieti to pri príležitosti 76. výročia oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime uviedla Andrea Bučková, splnomocnenkyňa Vlády SR pre rómske komunity.

„Nesmieme dopustiť, aby sa na tieto zločiny zabudlo. Je nevyhnutné, aby si aj dnešní mladí ľudia boli vedomí nebezpečenstiev nekontrolovanej nenávisti,“ uviedla v statuse.

Dodala, že pamiatku obetí holokaustu si dnes jej úrad uctil symbolickou kyticou.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA