Sociálne siete

DOMOV

Robert Fico naspäť na koni, strana Smer-SD vstáva z popola

Zverejnené:

Upravené: 5. februára 2022 o 16:43

905

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Aktuálny prieskum preferencií jasne ukazuje, že dva roky od posledných parlamentných volieb na Slovensku Robert Fico a Smerdoslova vstávajú z popola.

V roku 2020 Smer prehral voľby a vládu zostavila široká koalícia. Ficova strana sa navyše krátko po voľbách rozštiepila. Odtrhlo sa krídlo vedené Petrom Pellegrinim, aby vdýchlo život vlastnému projektu strany Hlas-sociálnej demokracie, a preferencie Ficovho zoskupenia sa zrútili na osem percent. Mnohí analytici už Fica odpísali, ale zdá sa, že predčasne.

Líder Smeru sa po počiatočnom šoku zo straty moci po dlhých 12 rokoch a odchode Pellegriniho a spol. pozoruhodne rýchlo otriasol.

Ficovi hrali do kariet pandémia a často zmätočné rozhodnutia vlády, zvyšovanie cien energií a aktuálne tiež pripravovaná obranná dohoda so Spojenými štátmi. Verejnosť už zjavne zabudla, že túto dohodu začala pripravovať ešte vláda Smeru a rovnaká vláda rozhodla o nákupe amerických stíhačiek F-16.

PRIESKUM: Smer predbehol Hlas, doťahuje sa aj SaS

Teraz Smer bije na poplach pred prítomnosťou amerických vojakov na Slovensku a možným umiestnením jadrových a chemických zbraní.

Podľa politológov sa čo nevidieť stane Smer opäť najsilnejšou politickou silou. Pomáha mu tiež pasivita Pellegriniho Hlasu, ktorý vo vyššie spomenutých otázkach zďaleka nie je tak viditeľný.

Politológ Jozef Lenč sa domnieva, že Smer stúpa preto, že robí politiku. „Hlas klesá, pretože politiku nerobí a je iba v závese aktivít Smeru,“ uviedol politológ. „Smer má jednoznačné postoje, postoje Hlasu sú často nejednoznačné a zmätočné. V neposlednom rade vládna koalícia kopí toľko chýb, že neprekvapí, keď jej najhlasnejší kritik preferenčne rastie,“ dodal Lenč.

Šéf agentúry Focus Martin Slosiarik sa domnieva, že Hlas v mnohých témach stojí akoby medzi koalíciou a opozíciou a pre časť opozičných voličov je nečitateľný. „Hlas tak stráca voličov, ktorých získava Smer,“ konštatoval Slosiarik.

PELLEGRINI: Ak Matovič nepredloží do týždňa opatrenia k zvyšovaniu cien, bude čeliť odvolávaniu

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA