Sociálne siete

Ekonomika

Oznámiť odklad daňového priznania emailom môžu všetci daňovníci

Nezabudnite, že termín na podanie daňového priznania sa kráti.

Zverejnené:

Upravené: 30. marca 2021 o 17:41

591

pocitac

REKLAMA

Tlačová správa

BRATISLAVA – Oznámiť predĺženie lehoty na podanie daňového priznania emailom budú môcť všetky daňové subjekty, teda aj povinne elektronicky komunikujúci klienti. Túto zmenu schválil v utorok parlament. Cieľom tohto opatrenia je rozšíriť a zjednodušiť klientom komunikáciu s finančnou správou v čase pandémie. Návrh zákona ešte musí podpísať prezidentka SR Zuzana Čaputová. Informuje na svojej stránke Finančná správa.

Daňovníkom na podanie daňového priznania k dani z príjmov za minulý rok už neostáva veľa času. Lehota bola stanovená na stredu 31. marca. Ak nestíhajú, alebo z dôvodu pandémie sa dostali do problémov, môžu finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, resp. o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. Parlament v stredu schválil návrh zákona, ktorý tento proces ešte zjednoduší. Odobril zasielanie oznámení emailom a po novom tak budú môcť urobiť všetky daňové subjekty, nielen „papierovo“ komunikujúci klienti, ale aj tí, ktorí sú povinní komunikovať s finančnou správou elektronicky.

Toto opatrenie má rozšíriť možnosti klientov oznámiť odklad podania daňového priznania v čase šírenia koronavírusu, obmedziť mobilitu občanov ako aj urýchliť komunikáciu s finančnou správou v súvislosti s pandémiou. Finančná správa zároveň akceptuje doteraz zaslané oznámenia o odklade daňových priznaní.

Ak chce daňovník oznámiť predĺženie lehoty, stačí, ak napíše finančnej správe email na podnety@financnasprava.sk. Musí obsahovať nasledovné údaje:

  • meno, priezvisko, dátum narodenia
  • DIČ alebo rodné číslo (dátum narodenia, ak ide o zahraničnú osobu)
  • adresa trvalého pobytu
  • nová lehota na podanie DP (30.04., 31.05., 30.06.) (pre účely odvodov)
  • obchodné meno a IČO (v prípade PO-nepodnikateľ).

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA