Sociálne siete

Ekonomika

Terasy kaviarní a reštaurácií budú od piatku zatvorené

Zverejnené:

Upravené: 30. januára 2021 o 15:28

243

large restauracia fc
ZDROJ: Ilustračné foto, Unsplash/Priscilla Du Preez

REKLAMA

10. december 2020 08:34 SITA, redakcia

BRATISLAVA – Reštaurácie a kaviarne nebudú môcť od 11. decembra podávať jedlo a nápoje v exteriérových častiach prevádzok, zákazníci však môžu naďalej využívať donáškové služby a osobný odber. Ako vo vyhláške vysvetlil hlavný hygienik Ján Mikas, počet nakazených, hospitalizovaných aj počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpa. Dodal, že štát preto musí rýchlo zasiahnuť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. O vyhláške informoval Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Mikas tiež uviedol, že vyhláška je súčasťou pripravovaného súboru opatrení na ďalšie zníženie mobility ľudí.

Mikas vo vyhláške zdôraznil, že hygienici nemôžu naďalej tolerovať porušovanie platných vyhlášok a „pravidiel zdravého rozumu“ v gastro-prevádzkach. Poukázal, že veľký počet ľudí bez rúšok trávi každý deň dlhý čas v hermeticky uzavretých priestoroch, keďže pravidlo o jednej otvorenej stene terasy mnohí vôbec nerešpektovali. „Plne si uvedomujeme, že tento krok zasiahne aj tých, ktorí napriek značným obmedzeniam poctivo dodržiavali opatrenia, aj keď na to doplácali. Chápeme, že môžu cítiť krivdu, keď plnili podmienky a dočkali sa len ďalšieho sprísnenia,“ poznamenal. Zároveň doplnil, že nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je už následne úlohou príslušných rezortov.

Vyhláška sa týka aj autoškôl, tie môžu od 11. decembra vyučovať dištančnou formou.

Opatrenia pre lyžiarske vleky, lanovky, hotely a podobné zariadenia krátkodobého ubytovania sa sprísňujú od 14. decembra. Maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude stanovená na jednu osobu alebo členov spoločnej domácnosti. Osoby, ktoré budú vleky a lanovky využívať a aj klienti hotelov starší ako desať rokov musia mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín. Všetci zamestnanci majú povinnosť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom či šatkou. V spoločných priestoroch hotelov nebude povolené konzumovať jedlo či nápoje. Hygienické zariadenia pri vlekoch a lanovkách budú musieť byť čistené a dezinfikované každú hodinu. V prípade hotelov a ubytovacích zariadené je naďalej nutné vo zvýšenej frekvencii upratovať, čistiť a dezinfikovať dotykové plochy, dezinfikovať prostriedkami s virucídnym účinkom a vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami.

„Kým nebudeme mať vakcínu, musíme obmedzovať stretávanie a mobilitu ľudí – je to jediný účinný nástroj, ktorý zatiaľ máme,“ podotkol Mikas. Preto vyzval ľudí, aby odložili všetky stretnutia okrem nevyhnutných a vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad vianočným trhom či preplneným obchodom. Tiež ich žiada, aby rúška nosili správne, dodržiavali dostatočné odstupy od iných ľudí a pravidelne si umývali či dezinfikovali ruky.

Ďalšia časť podnikateľov presúva do pásma bankrotu, reaguje Zachráňme gastro!

Zatvorením terás reštaurácií a kaviarní od 11. decembra v rámci sprísnenia protipandemických opatrení zo strany štátu sa ďalšia obrovská časť podnikateľov presúva do pásma bankrotu. Bez kompenzačných opatrení pre postihnutých podnikateľov takýto krok predstavuje katastrofu aj pre tisíce ďalších ľudí, ich rodiny a deti. Upozornila na to iniciatíva Zachráňme gastro!. Ján Laš z iniciatívy poukazuje na to, že kým si to reštaurácie odniesli ako prvé, a to bez kompenzácií, tak do obchodných centier, kostolov a hypermarketov budú môcť chodiť ľudia ešte 12 dní.

„Mnohí budú musieť ďalej platiť nájomné, energie, služby, účtovníkov, 20 percent odvodov a miezd zamestnancom a podobne, no napriek tomu, že krvácajú už od marca, od štátu na tento účel ešte nevideli ani euro. Toto je obrovské zlyhanie vlády, ktorá zo dňa na deň mení podmienky, ale ani 9 mesiacov jej nestačilo na to, aby predstavila funkčný kompenzačný systém podobný tomu rakúskemu. K tomuto veľkému problému sa vláda bude musieť postaviť čelom,“ zdôraznil Laš.

Iniciatíva pripomína, že gastro potrebuje urýchlenie pomoci či vytvorenie systému peňažných záloh. „Je nemysliteľné, aby nám od marca nepristálo na účte ani euro. Príspevok zamestnancom sme predsa poslali našim zamestnancom a ešte doložili minimálne 20 percent,“ zdôraznil Ján Laš s tým, že potrebné je odpustenie odvodov a daní za zamestnancov, ktorí nepracujú za celé obdobie obmedzení. Okrem toho iniciatíva žiada aspoň dočasné zníženie DPH na gastroslužby, zníženie hranice minimálneho 40-percentného prepadu tržieb pri pomoci gastru z ministerstva dopravy a výstavby na 20 percent a urýchlenie predstavenia jednoduchej pomoci.

Správu sme aktualizovali.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA