Sociálne siete

Knihy

Keď sa vrátiš. Nový hit Nicholasa Sparksa

Zverejnené:

Upravené: 27. júla 2021 o 10:36

1060

Zdroj: Ikar

REKLAMA

BRATISLAVA – „Toto je príbeh chirurga, ktorý pri výbuchu v Afganistane oslepne na jedno oko a príde o prsty na ruke, čiže už viac nemôže byť chirurgom, hoci práve o to sa celý život snažil. Ako v takom prípade začnete odznova, ako sa začnete liečiť a žijete ďalej? Veľmi ma lákalo preskúmať tú tému…“ približuje Nicholas Sparks svoju novú knihu  Keď sa vrátiš.

Je to autor, ktorého milujú milióny čitateľov na celom svete a desaťtisíce na Slovensku. Mnohé jeho knihy sfilmovali a takmer každá jeho novinka sa dostane na najvyššie priečky rebríčkov predajnosti. Nicholas Sparks je autor bestsellerov ako Zápisník jednej lásky, Noci v Rodanthe, Svadba, Posledná pieseň a samozrejme Správa vo fľaši, vo filmovej verzii s Kevinom Costnerom. Teraz mu teda vyšiel nový skvelý príbeh.

Trevora ako príslušníka amerického námorníctva vyslali do Afganistanu, kde pracoval v nemocnici v Kandaháre. Pri výbuchu granátu utrpel vážne zranenia s trvalými následkami a musel zvažovať, čo si ďalej počne so životom. Po milovanom starom otcovi, ktorý zomrel za nejasných okolností, zdedil starý dom v mestečku New Bern v Severnej Karolíne. Rozhodol sa, že v ňom strávi istý čas.

Okrem domu mu po starom otcovi zostali aj včely. Trevor sa o ne stará a pripravuje sa aj na štúdium psychológie, ktorej sa chce v budúcnosti profesionálne venovať. Ani vo sne by mu však neprišlo na um, že práve tu stretne ženu, do ktorej sa hneď zamiluje.

Natalie Mastersonová opätuje jeho city, no zároveň si od neho udržiava odstup. Trevorovi sa to vidí zvláštne, tuší, že Natalie pre ním niečo tají. Pokojný život mu skomplikuje aj Callie, dievčina, ktorá býva v obytnom prívese v neďalekom kempe, pracuje v miestnom obchode a žije samotárskym životom. Čoskoro vyjde najavo, že sa poznala s Trevorovým starým otcom, a tak svitne nádej, že pomôže objasniť okolnosti jeho smrti. Callie to však tvrdohlavo odmieta.

Trevor sa snaží odkryť tajomstvá oboch žien, čo mu skrížili cestu. Spozná, čo je skutočná láska, aké dôležité je odpúšťať a že ak sa chceme pohnúť dopredu, často sa musíme vrátiť na miesto, kde sa to všetko začalo.

Pozrite si, čo o inšpirácii pre tento príbeh hovorí sám Nicholas Sparks:

Novinka Keď sa vrátiš z vydavateľstva Ikar je o jednom mužovi a dvoch ženách. O hľadaní skutočnej lásky, o odpúšťaní a o tom, že ak sa chceme pohnúť dopredu, niekedy sa musíme vrátiť na miesto, kde sa to všetko začalo. Sparksove knihy sú silné nielen kvôli príbehu, ale vždy vytvorí aj úžasné postavy. Tou hlavnou je Trevor, ktorý má po tridsiatke a je vyštudovaný chirurg-ortopéd.

Príbeh sa odohráva v New Berne, ktorý sa prvý raz objavil v Sparksovom hite Zápisník jednej lásky, potom aj v pokračovaní s názvom Svadba. „Niekedy si vyberiem skutočné miesto a niekedy si ho dotvorím, pretože som spisovateľ a môžem si vymýšľať, to je to, čo spisovatelia robia. No ľudia, ktorí New Bern dobre poznajú, v knihe určite spoznajú niektoré miesta, či už je to farmársky trh, alebo park pri námestí Union Point Square alebo oblasť Brices Creek alebo aj starý obchod, v ktorom pracuje Callie, ktorý je vytvorený podľa tunajšieho obchodu. Volá sa Merchants, ale samozrejme, do knihy som vybral názov, pod ktorým sme ho poznali pred mnohými rokmi, keď som sa sem prisťahoval,“ popisuje Nicholas Sparks miesto, kde sa odohráva jeho nový príbeh Keď sa vrátiš.

Milan Buno, knižný publicista

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA