Sociálne siete

Zaujímavosti

Vedci v Austrálii objavili vo vesmíre nový neznámy objekt

Zverejnené:

Upravené: 28. januára 2022 o 9:28

1365

zdroj: sciencealert.com

REKLAMA

GLOBALNEWS

Austrálski vedci objavili v Mliečnej dráhe neznámy blikajúci objekt, ktorý sa nepodobá na nič, čo doteraz videli.

Nachádza sa vo vzdialenosti 4-tisíc svetelných rokov od Slnka a pri každom záblesku emituje do priestoru obrovské množstvo energie, informuje Science Alert.

Objekt s označením GLEAM–X J162759.5-523504.3 sa objavil počas rádiového prieskumu Mliečnej dráhy. Vedci uviedli, že záblesk trval približne minútu a GLEAM sa na niekoľko sekúnd zaradil medzi najjasnejšie objekty na celej oblohe. Potom zhasol a to isté sa opakovalo každých 18 minút.

„Nakazíme sa všetci“, vraví šéf Svetovej lekárskej asociácie o omikrone

Kozmické objekty, ktoré vyžarujú veľké množstvá energie, sú pomerne dobre zdokumentované, no pozorovania telesa, ktoré sa ukáže iba na minútu a potom zmizne, sú veľmi ojedinelé.

„Bolo to úplne nečakané. Pre nás astronómov aj strašidelné, lebo nepoznáme žiadny iný objekt, ktorý by sa správal rovnako,“ uviedla astrofyzička Natasha Hurleyová-Walkerová, šéfka vedeckého tímu z Medzinárodného centra pre výskum rádiovej astronómie, ktorý sa zaoberá skúmaním novoobjaveného objektu.

O GLEAM-e sa im toho zatiaľ veľa zistiť nepodarilo. Objavili sa však teórie, podľa ktorých by mohlo ísť o neutrónovú hviezdu alebo bieleho trpaslíka. „Po viacerých pozorovaniach budeme zrejme schopní určiť, či ide o objekt, ktorý je jediný svojho druhu, alebo sme objavili rozšírený fenomén, ktorý sme si doteraz nevšimli,“ dodala Hurleyová-Walkerová.

Bašternáka podmienečne prepustili po odpykaní časti trestu z väzenia

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA