Sociálne siete

Šport

Ruskej olympioničke potvrdili doping, vylúčeniu môže predísť pre jej vek

Zverejnené:

Upravené: 11. februára 2022 o 14:37

1376

zdroj: Facebook

REKLAMA

GLOBALNEWS

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valievová môže kvôli pozitívnemu testu na doping prísť o možnosť pokračovať na tohtoročných olympijských hrách v Pekingu.

Otázniky visia aj nad zlatou medailou, ktorú Valieva pomohla ruskému krasokorčuliarskemu tímu vybojovať v pondelok. O jej ďalšej účasti na olympiáde rozhodne Medzinárodná športová arbitráž, uvádza agentúra AP.

Testy Valievovej odhalili vo vzorke moču zakázaný liek proti angíne Trimetazidin. Vzorku odobrali príslušné ruské orgány na národnom šampionáte v Petrohrade 25. decembra.

V ​​utorok Švédske laboratórium zverejnilo výsledky, teda až po výhre Rusov v súťaži tímov. Nie je jasné, prečo bola medzi odobratím vzorky a jej preverením taká veľká časová medzera, uvádza agentúra Reuters. Medzinárodná testovacia agentúra (ITA) v piatok túto správu potvrdila.

Britský Princ Charles sa už druhý krát nakazil koronavírusom

Medzinárodná testovacia agentúra uviedla, že sa bude brániť proti rozhodnutiu ruskej antidopingovej agentúry (RUSADA) umožniť Valieve korčuľovať. Agentúra jej účasť na olympiáde tento týždeň dočasne zakázala, v stredu tento zákaz nečakane zrušila.

Ruský olympijský výbor uviedol, že prijíma opatrenia, aby si športovci udržali „čestne“ získanú zlatú medailu. Utorkový slávnostný ceremoniál krasokorčuliarskej súťaže bol totiž presunutý na neurčito. Rusi tvrdia, že Valievová mala testy negatívne pred aj po 25. decembri.

Medzinárodný olympijský výbor (IOC) však spolu s Medzinárodnou korčuliarskou úniou žiada Medzinárodnú športovú arbitráž, aby obnovil dištanc ruskej športovkyne. „Máme politiku stopercentne proti dopingu,“ uviedol hovorca IOC Mark Adams. IOC žiada, aby sa dosiahlo rozhodnutie pred utorkom, kedy má Valievová súťažiť v krasokorčuľovaní jednotlivcov – žien, kde je mnohými považovaná za favoritku.

Keďže je však neplnoletá, pätnásťročná Valievová sa môže oprieť o uznávaný Svetový antidopingový kódex. Podľa platných smerníc by mohla vyviaznuť len s napomenutím.

Pokiaľ je maloletá osoba zapletená do porušenia dopingových pravidiel, musí byť podľa pravidiel vyšetrované aj jej okolie, napríklad tréneri a tímoví lekári. To sa obvykle netýka športovcov starších ako 18 rokov, píše AP.

Ruskí športovci nemôžu na olympijských hrách v Pekingu súťažiť pod svojou vlajkou a so svojou národnou hymnou kvôli sankciám, ktoré boli Rusku uložené za opakované porušovanie antidopingových pravidiel. Rusko uznalo svoje nedostatky ohľadom dopingu, ale popiera, že by prevádzkovalo štátom podporovaný dopingový program.

Bieloruská armáda s Rusmi začali vojenské cvičenia pri hraniciach s Poľskom, Litvou a Ukrajinou

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA