Sociálne siete

ÚVOD SLIDER

Erdogan je presvedčený, že ukrajinský „obchod s obilím“ sa predĺži

Zverejnené:

Upravené: 16. novembra 2022 o 17:58

329

Zdroj: shutterstock.com

REKLAMA

Globalnews

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že dohoda s Ruskom, ktorá umožňuje Ukrajine vyvážať svoje zásoby obilia po mori, bude pravdepodobne pokračovať v platnosti, aj keď sa v sobotu skončí jej prvá fáza.

Informovala o tom publikácia Politico.

„Vedieme diskusie a zatiaľ si myslím, že toto (dohoda. – Ed.) bude pokračovať,“ povedal Erdogan novinárom na Bali, kde sa stretnutie lídrov skupiny G20 chýli ku koncu.

Od leta dohoda, ktorú sprostredkovalo Turecko a Organizácia Spojených národov, pomohla prepraviť takmer 11 miliónov ton ukrajinských potravín, ako je pšenica, kukurica a slnečnicový olej, a pomohla znížiť svetové ceny potravín.

Rusko dohodu kritizovalo a uviedlo, že jeho vlastný vývoz potravín a hnojív bol potlačený. Moskva začiatkom tohto mesiaca na niekoľko dní pozastavila svoju účasť na obchode s obilím a potom svoju účasť obnovila.

Sallivan o Putinovom rozhodnutí neísť na samit G20: “hovorí sám za seba”

Turecko a Ukrajina trvali na predĺžení dohody s blížiacim sa termínom 19. novembra.

Počas týždňových rozhovorov Moskva stanovila svoju pokračujúcu účasť na dohode zrušením západných sankcií voči Ruskej poľnohospodárskej banke a získaním väčších záruk a flexibility na vlastný vývoz potravín a hnojív.

Západní predstavitelia tvrdia, že na ruské potraviny a hnojivá neboli uvalené sankcie.

Počas utorkového prejavu na samite G20 prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj uviedol, že chce, aby sa dohoda predĺžila na neurčito, ako aj to, aby jej rozsah zahŕňal ďalšie dva námorné prístavy na Ukrajine – Mykolaiv a Olvia v regióne Mykolaiv.

TIEŽ BY SA VÁM MOHLO PÁČIŤ

REKLAMA